Beeld uit de serie ‘The rings of power’.© New Line Cinema / Warner Bros. Television / Amazon Studios / Album

ook dat nog

Zijn rechtszaak kwam als een boemerang terug: Amerikaanse schrijver zélf veroordeeld voor schending van auteursrecht op ‘LOTR’-sequel

De rechtszaak die de Amerikaanse schrijver Demetrious Polychron had aangespannen tegen Amazon is als een boemerang terug in zijn gezicht gekomen. Hij moet zijn eigen ‘sequel’ op The lord of the rings vernietigen.

loa

Hij noemde het zelf “een perfecte sequel” op J.R.R. Tolkiens The lord of the rings (in het Nederlands: In de ban van de ring), maar schrijver Demetrious Polychron zal nu toch al zijn exemplaren van The fellowship of the king moeten wegvagen. De Amerikaan had het eerder dit jaar aangedurfd om de Tolkien Estate (dat het nalatenschap van Tolkien beheert) en Amazon aan te klagen. Volgens Polychron schond de serie The rings of power, die ook gebaseerd is op de wereld van The lord of the rings, het auteursrecht op zijn werk. Zowel Polychrons boek als de serie verschenen in 2022.

De zaak werd al snel verworpen. De rechtbank oordeelde dat het net Polychrons tekst was die het auteursrecht van de serie schond. En daar stopte het niet, want de Tolkien Estate stapte vervolgens zelf naar de rechtbank in een poging om de verdere publicatie van The fellowship of the king – het eerste deel van Tolkiens trilogie heet The fellowship of the ring – tegen te houden.

De boemerang is teruggekomen: deze week oordeelde de rechter dat Polychron al de exemplaren, zowel papieren als digitale, moet vernietigen. Hij mag vanzelfsprekend ook geen vervolg publiceren – Polychron was van plan om er een zevendelige reeks van te maken. De rechter noemde de rechtszaak die de auteur eerst had aangespannen ‘frivool’ en ‘onredelijk’. Als klap op de vuurpijl moet hij 134.000 dollar (ongeveer 122.000 euro) betalen aan Amazon en de Tolkien Estate voor de juridische kosten in dat eerste proces.

De Tolkien Estate hoopt dat andere auteurs bij deze ontmoedigd zijn om op eenzelfde manier geld te willen slaan uit het universum van The lord of the rings.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer