© AFP

Nieuwe Poolse regering ontslaat directieteam van openbare omroep

De nieuwe Poolse regering heeft het volledige directieteam van de Poolse openbare omroep ontslagen. Dat meldt het ministerie van Cultuur. De omroep wordt gezien als een spreekbuis van de vorige populistische regering.

lto
Bron: BELGA

De voorzitter en de leden van de raad van beheer van de televisie, radio en agentschappen zijn ontslagen, klinkt het in een mededeling van het ministerie.

De publieke media, die gecontroleerd werden door de nationalistische en populistische PiS-regering, werden er regelmatig van beschuldigd partijdige informatie en regeringspropaganda te brengen en aanvallen op de oppositie uit te voeren.

Een dag eerder liet de nieuwe regeringscoalitie het parlement een resolutie aannemen waarin ze oproept tot het “herstel van de rechtsorde, onpartijdigheid en geloofwaardigheid van de publieke media”.

Voormalig minister van Cultuur Piotr Glinski noemt die stappen “illegaal”. “Het is duidelijk een aanval tegen de onafhankelijke media en een schending van de wet”, verklaart hij aan AFP.

Enkele nationalistisch-populistische Polen hebben in de nacht van dinsdag op woensdag de bureaus van de openbare omroep bezet om “het pluralisme van de media” te verdedigen. “Er is geen democratie zonder pluralisme van de media of zonder sterkte antiregeringsmedia, en in Polen zijn dat de publieke media”, zei PiS-leider Jaroslaw Kaczynski bij de bezetting.

Recht en Rechtvaardigheid (PiS) kwam bij de verkiezingen in oktober wel als grootste uit de bus, maar de partij verloor de absolute meerderheid en heeft geen coalitiepartner.

De coalitie geleid door de pro-Europese Poolse premier Donald Tusk heeft nu de touwtjes in handen en zet zich onder meer in om de publieke radio- en televisiezenders te hervormen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer