Minder drugs onderschept in pakketten en bij passagiers, smokkelaars wel steeds creatiever

Er zijn dit jaar veel minder drugs onderschept in postpakketten en bij passagiers op de luchthaven in Zaventem. Dat blijkt uit de jaarcijfers van de douane. Synthetische drugs, zoals xtc, worden wél veel vanuit ons land gesmokkeld naar het buitenland. Smokkelaars worden ook steeds creatiever in het verbergen van hun drugs. 

Dit jaar werden bijna 300 pakketjes met drugs onderschept door de douane. Een sterke daling in vergelijking met vorig jaar, toen stond het aantal nog op 1.000. Cocaïne en de oppeppende drug khat werden het voorbije jaar nauwelijks nog gevonden.

Die daling hangt volgens de douane sterk samen met een rechtstreekse “hoog-risicovlucht” vanuit Curaçao, waarmee vaak cocaïne werd gesmokkeld, die begin dit jaar werd geschrapt. 

Bovendien is het bezit van khat in ons land strafbaar met een effectieve gevangenisstraf. Dat in tegenstelling tot onze buurlanden, waar het bezit van de oppeppende drugs bestraft wordt men een boete of werkstraf.

“Criminelen kijken waar ze de minste moeite moeten doen om hun drugs te verschepen”, verklaart Stephan Legein, administrateur-generaal bij de douane. “Aangezien België voor hen een groot risicoland is, wijken ze uit naar andere luchthavens.” De drugs komen wellicht wel nog via andere wegen naar België. 

België topland voor export synthetische drugs

Synthetische drugs werden het afgelopen jaar wél gretig vanuit ons land naar het buitenland gesmokkeld. “België is een topland wat betreft de export van synthetische drugs”, bevestigt Legein.

Dat komt omdat de opbrengst van die drugs in andere landen veel hoger ligt dan hier. Zo kost een xtc-pil in België slechts enkele euro’s. In Indonesië daarentegen is de straatprijs voor één pil zo’n 30 euro. Hoe repressiever het beleid en de straffen in de bestemmingslanden, hoe duurder de drugs, aldus de douane. 

Cocaïne in een scootmobiel

Een wastafel gemaakt van MDMA, vloeibare MDMA opgelost in koffie of wijn, methamfetamine in kinderspeelgoed… Het zijn maar enkele voorbeelden van de pakketten die de douane het afgelopen jaar heeft onderschept. Smokkelaars worden steeds creatiever en blijven nieuwe manieren vinden om hun drugs te verbergen.  

Methamfetamine verstopt in speelgoed

De opvallendste vangst was misschien wel de scootmobiel. Een passagier wou met zijn mobiel vertrekken richting Brazilië. Toen bleek dat de passagier eigenlijk perfect kon wandelen en vrij stuntelig rondreed, ontdekte de douane dat er meer dan 6 kilogram cocaïne verstopt zat in de scootmobiel. 

De bewuste scootmobiel. De drugs zaten verstopt bij de batterijen, onder het zitje.

Het wordt voor de douaniers bovendien steeds moeilijker om synthetische drugs op te sporen. “Die synthetische stoffen heb een bepaalde formule, en op die formule worden kleine aanpassingen toegevoegd zodat er altijd nieuwe stoffen zijn die voor ons moeilijk traceerbaar zijn”, aldus Legein. 

BEKIJK - de creativiteit bij drugssmokkelaars is groot

Videospeler inladen...

Meest gelezen