Archieffoto ter illustratie

Code geel voor wind aan de kust door storm Pia, vanavond ook code geel voor stormtij

Vanaf 8 uur deze ochtend kondigt het KMI code geel af voor wind aan de kust. Daar zal een hevige wind waaien van zo'n 7 beaufort, met rukwinden van 80 kilometer per uur. Vanavond wordt ook code geel van kracht voor stormtij, want dan worden er hoogwaterstanden verwacht van 5,70 meter. De stad Antwerpen sluit dan de waterkeringspoorten aan de Scheldekaaien. Het nummer 1722 is geactiveerd voor wie hulp nodig zou hebben van de brandweer bij storm- of waterschade. 

Storm Pia trekt vooral over een deel van Groot-Brittanië en Nederland, maar zal zich ook aan onze Belgische kust laten voelen. Daar zorgt de storm voor veel wind, en zal vanaf 8 uur donderdagochtend code geel van kracht zijn. Rukwinden kunnen er snelheden halen van meer dan 80 kilometer per uur. Ook in het binnenland zijn er windstoten van meer dan 80 kilometer mogelijk, maar eerder lokaal. 

In Nederland en een groot deel van Groot-Brittannië zal storm Pia heviger huishouden, met windstoten van meer dan 100 kilometer per uur. De luchthaven van Schiphol heeft al aangekondigd dat heel wat vluchten geschrapt zullen worden of vertraging zullen oplopen. De luchthaven raadt reizigers aan de website goed in de gaten te houden voor meer informatie.  

De federale overheid heeft het nummer 1722 geactiveerd voor niet-levensbedreigende hulp. Mensen die hulp van de brandweer nodig hebben bij storm- of waterschade, kunnen bellen naar 1722. Op die manier blijft het noodnummer 112 vrij voor mensen die in een levensbedreigende situatie verkeren. 

Code geel voor stormtij

Vanaf donderdagavond kondigt het KMI ook code geel aan voor stormtij. Er worden hoogwaterstanden verwacht van 5,7 meter, vooral in Oostende. Bij code geel raadt het KMI aan om waakzaam te zijn op kades en dijken aan de kust.

Antwerpse waterkeringspoort sluit vanavond om 21 uur

De stad Antwerpen laat intussen weten dat ze haar waterkeringspoorten aan de Scheldekaaien vanavond gaat sluiten. Wie er zijn auto parkeerde, haalt die daar beter op tijd weg.

De poorten zouden om 21 uur sluiten, twee uur voor het verwachte hoogtepunt van storm Pia. Vrijdagmorgen wordt alles opnieuw opengesteld. De stad raadt sterk af om de waterkeringsmuur te voet over te steken tijdens of onmiddellijk na het hoogwater. 

Meest gelezen