© BELGA

Voorbij Antwerp, Genk en Club: Cercle Brugge wipt naar voorlopige vierde plaats na makkelijke zege tegen KV Kortrijk

Cercle wipt na de vlotte zege tegen een uitermate zwak KV Kortrijk over de buren van Club, Antwerp én Genk naar de vierde plaats. Daar blijft het voor minstens 48 uur staan want Club Brugge speelt pas vrijdag op RWDM. Cercle blijft tot nader order een voorname outsider voor Play-off 1,KV Kortrijk lijkt nu al met zekerheid een kansloze deelnemer aan Play-off 3 te worden.

Gelukkig kon doelman Tom Vandenberghe de eerste helft tegen Cercle de schijn nog wat ophouden en de schade beperken tot 3-0.

Koen Verdruye

Het seizoen van KV Kortrijk is tot dusver een ramp. Geen gebrek aan intriges, wel aan punten en eigenlijk is er niemand die nog een euro geeft voor de kansen van de Veekaa. Joseph Akapala valt niet te benijden. De interimcoach zou blijven tot nieuwjaar en dan zou Kortrijk naar Allicante vertrekken met een nieuwe coach. In dat geval is het een publiek geheim dat Dominik Thalhammer werd aangeboden, maar is de Oostenrijker, die vorig jaar kansloos degradeerde met KV Oostende, dan de oplossing? Is die er overigens wel voor een ploeg die in 18 matchen amper 10 punten pakte? Zes ervan dan nog tegen de Brugse ploegen. Misschien omdat het Jan Breydelstadion in de achtertuin van Joseph Akpala ligt? De Nigeriaan woont in Sint-Andries en kent de omgeving als zijn broekzak. Op de wekelijkse persbabbel had hij dinsdag ook aangegeven dat hij een plannetje had. Met Akpala op de bank en De Boeck op de tribune won Kortrijk eind september tegen Cercle. Kortrijk deed toen een copy paste van de Cercle-press en koos toen ook voor de lange bal en het duel voor de tweede bal. Met succes want het werd 2-1. Toen was Kadri er weinig bij maar nu is de sterspeler nog steeds out. Kadri kreeg een inspuiting en men hoopt om hem op te lappen voor de match van dinsdag tegen Gent. Mehssatou bleek ziek en Avenatti moest op de bank beginnen. Een nieuwe kans dus voor Ojo en El-Idrissy.

Cercle had gewonnen in Leuven maar zonder glans en dat deed Muslic afwijken van het fenomeen never change a winning team.

Utkus was geschorst, Miangue en De Wilde vlogen naar de bank waardoor Popovic, Minda en Semedo vanaf de eerste minuut op het veld stonden.

© Isosport

Afgekeurde goal

Cercle ging meteen van start zoals men het intussen gewoon is in de Jupiler Pro League. De lange bal en iedereen volle bak naar voor. Het leverde wat kansjes op voor Somers maar Tom Vandenberghe moest voor het eerst echt aan de bak op een poging van Denkey. Met een perfecte voetreflex maakte de beste Kortrijkse man het gevaar onschadelijk. Dat lukte met zijn handen ook op een kopbal van de opgerukte Daland, maar tegen de rebound van Minda was Vandenberghe machteloos. De thuisfans gingen een eerste keer uit hun dak en waren al overtuigd van een nieuwe en makkelijke thuiszege, maar de VAR verstoorde het feestje wegens buitenspel. Geen 1-0 dus en het gaf de kerels wat nieuwe moed. Akpala - als coach langs de lijn legt hij niet veel minder afstand af dan destijds als spits - schreeuwde en stuwde zijn ploeg vooruit. Maar veel kansen leverde het niet op. Wel wat lange ballen die zo ver mogelijk naar voor werden getrapt in de hoop dat iemand er iets mee zou gaan doen, maar Massimo Bruno was onzichtbaar en El-Idrissy lag meer op de grond dan wat anders. Het grootste gevaar kwam er nog toen Warleson zich even verslikte in een terugspeelbal en daarbij op Davies botste, maar veel werk kreeg hij dus niet. In tegenstelling tot Vandenberghe, die zich wel in de kijker kon keepen.

Somers brengt verlossing

De meest opvallende man bij Cercle was Yann Gboho, de creatieve Franse winger had een vrije rol en kon zich helemaal uitleven, maar was wat egocentrisch en ongelukkig in zijn afwerking. Kort voor de rust belegerde Cercle het doel van Vandenberghe, die een poging van Gboho nog net uit zijn doel kon slaan.

Uit de daarop volgende corner kopte Minda onbegrijpelijk over. Veel geluk dus voor de bezoekers die niettemin toch niet met 0-0 konden gaan rusten. Op een nieuwe corner van Siquet viel de bal in een geharrewar voor doel plots voor de voeten van Somers, die groen-zwart eindelijk kon verlossen.

© BELGA

Denkey en Minda nemen snel alle twijfel weg.

Muslic kennende zal hij zijn ploeg tijdens de rust ingepeperd hebben dat ze snel voor de 2-0 moesten gaan. En wat de Bosnische Oostenrijker zegt op Cercle is evangelie.

Onmiddellijk na de herneming ging het licht dan ook helemaal uit voor Kortrijk. Gboho bleef de draaischijf en na weer een geslaagde actie legde hij de bal panklaar voor Denkey, zijn vijftiende goal al dit seizoen. Wat Kortrijk liet ziet deed pijn aan de ogen. Werkelijk geen enkele actie kon bekoren en deze ploeg speelt in april sowieso Play-off 3, de vraag is alleen of de kloof tegen die tijd nog overbrugbaar zal zijn. En ook op het veld ging het van kwaad naar erger. Gboho bleef de assists maar uitdelen en nu was het de jonge man uit Ecuador, Alan Minda, die scoorde en voor 3-0 zorgde. Match gespeeld na nog geen uur en zelfs Joseph Akpala werd er stil en hopeloos van. Wat volgde waren vooral vroegtijdige wissels van Muslic en wachten op het eindsignaal of toezien hoe Denkey zijn bijna gemaakte zestiende goal nog hoog over knalde. Wat betreft Kortrijk kunnen we kort, bondig en duidelijk zijn. Zelfs met een nieuwe coach, een paar wintertransfers en een trip naar Allicante valt dit niet meer recht te trekken. De boeren uit Waregem en de kerels uit Kortrijk vinden mekaar dan ook straks allicht terug bij de aflossing aan de grensovergang van 1A en 1B.

Cercle Brugge: Warleson, Siquet (65’ Lietaert), Popovic (81’ Miangue), Daland, Semedo (56’ Nazinho), Van der Bruggen, Lemaréchal, Somers, Gboho (65’ Olaigbe), Minda (81’ Dewilde), Denkey.

KV Kortrijk: Vandenberghe, Mampassi, Silva, Radovanovic, Ojo, Kana, Sissako (77’ Audoor), Bruno (62’ Mighten), De Neve, El Idrissy (84’ Avenatti), Davies (84’ Seck)

Doelpunten: 45’ Somers 1-0, 47’ Denkey (Gboho) 2-0, 55’ Minda (Gboho) 3-0.

Gele kaarten: 21’ Semedo, 30’ El Idrissy, 76’ Van der Bruggen, 90’ Mampassi

Rode kaarten: /

Scheidsrechter: Wim Smet.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer