Archiefbeeld.© Anadolu via Getty Images

Human Rights Watch: “Facebook en Instagram censureren steunbetuigingen aan Palestijnen”

Het systeem dat Meta, het Amerikaanse bedrijf boven Facebook en Instagram, gebruikt voor het modereren van inhoud, viseert almaar meer pro-Palestijnse stemmen. Dat stelt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch aan de kaak in een nieuw rapport.

Bron: BELGA

HRW heeft het over “een patroon van buitensporige verwijdering en onderdrukking” van het Palestijnse standpunt op Facebook en Instagram. Meta verwijdert ook systematisch “vreedzame uitingen tot steun van Palestina en publiek debat over Palestijnse mensenrechten”, zegt de organisatie.

De oorzaak ligt volgens HRW bij “gebrekkig Meta-beleid” en de “inconsistente en foutieve uitvoering” ervan. De internetreus vertrouwt ook te veel op geautomatiseerde tools om inhoud te modereren, luidt het. Daarnaast is er bij de censuur volgens HRW ook sprake van “ongepaste overheidsinvloed”.

Geen verzet

Voor zijn rapport onderzocht de mensenrechtenorganisatie naar eigen zeggen 1.050 gevallen van onlinecensuur in 60 landen. De resultaten van die analyse komen overeen met de “jarenlange meldingen en pleidooien van Palestijnse, regionale en internationale mensenrechtenorganisaties over Meta’s censuur op inhoud tot steun van Palestijnen”, klinkt het.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meta zet volgens HRW vooral zes vormen van censuur in: het verwijderen van inhoud, het schorsen of verwijderen van profielen, profielen blokkeren om met inhoud te interageren, het onmogelijk maken voor profielen om anderen te volgen of bij iets te betrekken, restricties op het gebruik van bijvoorbeeld liveuitzendingen, en shadowbans. Dat laatste houdt in dat de berichten van de betrokken profielen minder zichtbaarheid krijgen. “In meer dan 300 gevallen konden gebruikers geen verzet aantekenen tegen de verwijdering van inhoud of profielen”, aldus HRW.

Volgens de mensenrechtenorganisatie baseert Meta zich niet alleen op de terroristenlijst van de Verenigde Staten, waarop Hamas staat, om op te treden tegen pro-Palestijnse berichten. Het concern zou ook “ten onrechte” teruggrijpen naar zijn beleid rond onder andere geweld, schokkende beelden en naaktheid om relevante informatie over Palestijnse doden en gewonden te verwijderen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer