Ga naar de inhoud

Deur staat open voor Super League na uitspraak Europees Hof: UEFA mag nieuwe competitie niet verbieden

 do 21 december 2023 10:00
Kevin De Bruyne
Kevin De Bruyne triomfeert met de Champions League-beker. Wordt voortaan de Super League het hoogste goed in het clubvoetbal?

De voorstanders van de Super League voetbal hebben goed nieuws gekregen. Het Europees Hof van Justitie is van oordeel dat de Europese voetbalbond zijn fiat niet hoeft te geven voor de topcompetitie. "Dat druist in tegen de Europese wetgeving", klinkt het. De internationale voetbalbonden kunnen spelers en clubs ook niet verbieden om deel te nemen aan de Super League.

Toen 12 Europese topclubs in 2021 hun plan lanceerden om een European Super League (ESL) - een gesloten elitecompetitie - op te richten, kwam er stevig weerwerk van de UEFA.

 

De Europese voetbalbond vreesde voor zijn Champions League en dreigde ermee de initiatiefnemers uit te sluiten. De wereldvoetbalbond FIFA volgde om zijn WK voor clubs te vrijwaren.

 

De meeste topclubs gaven het plan snel op, Real Madrid en Barcelona niet. De Spaanse topclubs zetten door en spanden met A22 Sports Management, het bedrijf achter de oprichting van de Super League, een rechtszaak aan tegen de UEFA.

 

Zij halen nu hun gelijk. Het Europees Hof van Justitie is van oordeel dat een verbod ingaat tegen de Europese concurrentieregels.

De regels van de UEFA en de FIFA om internationale clubcompetities goed te keuren, zijn in strijd met de Europese wetgeving.

Europees Hof van Justitie

"De regels van de UEFA en de FIFA om internationale clubcompetities goed te keuren, zijn in strijd met de Europese wetgeving", klonk het vanochtend op het Europees Hof in Luxemburg.

 

Het Hof sprak zich ook uit over de sancties tegen clubs en spelers die zouden deelnemen aan de Super League: "Ze kunnen clubs en spelers ook niet verbieden om in zulke competities te spelen, dat is onwettig."

"Het voetbal is vrij!"

Het A22 Sports Management kraait meteen victorie. "Het monopolie van de UEFA is voorbij", juichen ze. "Het voetbal is vrij."

 

"De clubs hoeven geen sancties meer te vrezen en zijn vrij om over hun eigen toekomst te beslissen."

 

A22 kondigt vanmiddag al zijn "voorstel voor het voetbal" aan.

 

De Spaanse voetballiga staat dan weer op zijn achterste poten. Zij willen Barcelona en Real Madrid niet kwijt in hun competitie en noemen de Super League "een elitair en egoïstisch model".

voetballers
Schittert Real Madrid binnenkort in de European Super League?
Gerelateerd: