Represented by ZUMA Press, Inc.

Poolse president Duda noemt hervormingen bij openbare omroep ongrondwettelijk: "Dit is anarchie"

De nieuwe Poolse regering van Donald Tusk krijgt felle kritiek van president Andrzej Duda voor de grote hervormingen bij de openbare omroep. Volgens Duda - een aanhanger van de vorige regering - is het collectieve ontslag van de top van de omroep ongrondwettelijk. "Dit is anarchie."

Grote en vrij ongeziene hervormingen bij de Poolse openbare omroep. Het nieuwe ministerie van Cultuur stuurde er gisteren het hele directieteam de laan uit en nieuwszender TVP werd uit de ether gehaald, net als hun website. Ook het management van het staatspersagentschap PAP kreeg zijn ontslag. 

BEKIJK - "Dit is nog nooit gebeurd in de Poolse geschiedenis":

Videospeler inladen...

De publieke omroep in Polen heeft al jaren een bedenkelijke reputatie. Sowieso leunt de omroep altijd aan bij de regering, welke coalitie dan ook. Maar volgens critici werd de omroep de laatste regeerperiode van de nationalistisch-populistische partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) nog sterker gepolitiseerd. De nieuwe regering van de liberale Donald Tusk wil daar nu naar eigen zeggen komaf mee maken. Met de hervormingen wil Tusk dat de media gebalanceerder worden. 

En daar kan president Andrzej Duda, die voor alle duidelijkheid tot het kamp van de vorige regering behoort, niet mee lachen. Hij schreef een brief naar premier Tusk. 

"Ik zou graag wat fatsoen zien in het openbare leven en de rechtsstaat in Polen", schreef Duda. "Dat is niet wat gisteren is gebeurd. De grondwet werd op flagrante wijze geschonden." Volgens Duda kan een minister of regering niet zomaar de directie van een openbare omroep ontslaan. "Dit is illegaal, dit is anarchie."

De president benadrukt dat hij met de nieuwe regering wil praten over wetswijzigingen die veranderingen in de publieke omroep mogelijk maken. "Ik wil niet alles blokkeren, maar laten we beginnen met een gesprek."

Vanavond zou het eerste journaal in een nieuwe stijl worden uitgezonden op de Poolse openbare omroep. 

Meest gelezen