Antisemitisme

Regering schroeft strijd tegen antisemitisme op: “Meer haatzaaiende taal, stereotypen en discriminatie”

© reuters

Vier regeringen lanceren samen een nieuw coördinatieorgaan ter bestrijding van antisemitisme. “We moeten dit probleem in zijn geheel aanpakken, te beginnen op de schoolbanken”, zegt federaal staatssecretaris Marie-Colline Leroy.

poj

Meer dan 4.000 mensen trokken begin december door de straten van de hoofdstad tijdens een ‘nationale mars tegen antisemitisme’. De organisatoren, enkele joodse organisaties, wezen op de angst die binnen hun gemeenschap leeft. Sinds begin oktober, de start van de oorlog tussen Israël en de extremistische Palestijnse organisatie Hamas, zijn er meer antisemitische incidenten in Europa.

Minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD) bevestigt dat. Hij spreekt van “een forse toename in het aantal dreigingsincidenten, waarvan heel wat met een antisemitische drijfveer. Ook het aantal aangiftes van haatmisdrijven tegen Joodse burgers is toegenomen”, zegt de minister. Eerder had ook het Ocad, het coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse, daar melding van gemaakt. ‘Er is een verhoogde waakzaamheid.’ Op de begraafplaats van Marcinelle werden enkele weken geleden tientallen Joodse graven beschadigd.

In die context lanceert de federale regering, in samenwerking met de Vlaamse, de Waalse en de Brusselse regering, een nieuw orgaan dat de strijd tegen het antisemitisme “doeltreffender” moet helpen maken. Op 15 januari volgend jaar zal het nieuwe Interfederaal Coördinatiemechanisme ter Bestrijding van Antisemitisme voor de eerste keer samenkomen. Het bestaat uit de bevoegde ministeriële kabinetten, de Joodse gemeenschap, betrokken administraties, Unia en het Vlaams Mensenrechteninstituut.

“Bijzondere waakzaamheid”

De oprichting werd eind 2022 al beslist, lang voor de terreuraanval van Hamas en de reactie van Israël. Die actualiteit, zegt federaal staatssecretaris voor Gelijke Kansen Marie-Colline Leroy (Ecolo), verhoogde wel de noodzaak en vereist “bijzondere waakzaamheid”. Ze spreekt van een “toename van haatzaaiende taal, ondermijnende stereotypen en discriminatie”. “Antisemitisme effectief bestrijden is een werk van lange adem en gaat ons allemaal aan”, zegt ze. “We moeten dit probleem in zijn geheel aanpakken: met preventie die begint op de schoolbanken, sensibilisering, maatschappelijke dialoog en bestraffing.”