Belga image

Mailbox burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte gehackt, enkele duizenden valse mails verstuurd

De mailbox van de Vilvoordse burgemeester Hans Bonte (Vooruit) is gehackt. Vanuit zijn mailbox zijn enkele duizenden mails verstuurd, met de vraag om documenten te bekijken in dropbox. De burgemeester vraagt nadrukkelijk om alle mails die van hem afkomstig zijn, meteen te deleten. 

Hoi, ik heb geprobeerd je een aantal belangrijke documenten via bijlagen te sturen, maar er staat dat de bestanden te groot zijn. Daarom moest ik ze om veiligheidsredenen opnieuw verzenden met de Dropbox-applicatie Secured Upload.

Zo klinkt de mail, afkomstig van het mailadres van Hans Bonte, die intussen enkele duizenden mensen hebben gekregen. Met daarbij ook een link om een bestand "update klantgegevens en waardering" te bekijken in dropbox.

Het lijkt verdacht, en dat is het ook. "Het is duidelijk dat mijn mailbox is gehackt", legt Bonte uit. "Ik kreeg deze voormiddag aan de lopende band berichtjes met de vraag of de mail die ik had verstuurd wel echt was, en toen bleek wat er was gebeurd. We zijn aan het uitzoeken hoe dat kan, want we hebben gesofisticeerde veiligheidswalls, maar blijkbaar zijn ze toch handig genoeg om mijn mailbox te hacken en vandaaruit documenten te versturen."

Het is een valse mail, open hem niet en verwijder hem zo snel mogelijk

De oproep is dan ook duidelijk, beklemtoont de burgemeester. "Het is een valse mail, open hem niet, en verwijder hem zo snel mogelijk. De analisten zijn nog aan het uitzoeken hoe ze alle mensen die zo'n mail hebben gekregen, kunnen waarschuwen." En zo zijn er heel wat, want intussen zijn al enkele duizenden mails vanuit Bontes mailbox verstuurd.  

Bonte vreest dat de ellende nog niet voorbij is. "Ik kan alleen maar hopen dat niet te veel andere computers worden besmet, ik wil me alvast excuseren", aldus nog de burgemeester. 

Meest gelezen