N-VA-voorzitter De Wever scheert Vlaams Belang-politici Filip Dewinter en Frank Creyelman over dezelfde kam: "Dewinter is toch de spin in dat hele web?"

Bart De Wever (N-VA) scheert Vlaams Belang-politici Filip Dewinter en Frank Creyelman over dezelfde kam: het zijn politici die zich tegen hun overtuiging laten omkopen door een vreemde mogendheid. China heeft Creyelman meer dan drie jaar als informant gebruikt, maar ook Dewinter zou ongeoorloofde contacten hebben gehad met Chinese spionnen. "Dewinter is toch de spin in dat hele web?"

Op het vlak van relaties met China ziet De Wever drie verschillende niveaus. "Op het eerste niveau zit PVDA: die partij heeft oprecht sympathie voor China. Ik denk niet dat de Chinezen daarvoor moeten betalen. Op het tweede niveau spelen economische belangen. In dat geval betalen de Chinezen om te lobbyen. En op het derde niveau zitten politici die zich tegen hun overtuiging laten omkopen om voor die regimes dingen te doen."

Frank Creyelman (Vlaams Belang) zou tegen betaling hand-en-spandiensten in het parlement geleverd hebben voor de Chinezen en zit voor De Wever duidelijk in die derde categorie. Maar de N-VA-voorzitter plaatst ook Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter op datzelfde niveau. "Hij zit toch al jaren in niveau drie? Hij is toch de spin in dat hele web?"

BEKIJK - "Het is toch niet normaal dat een vreemde mogendheid geld stort om te gaan eten met mensen?":

Videospeler inladen...

Dewinter zelf zal dat ongetwijfeld anders zien. Zo vertelde hij gisteren in "Terzake" dat hij nooit geld heeft ontvangen van zijn Chinese contacten. "Ik hoor Dewinter zeggen dat hij niet betaald werd, maar dat zijn onkosten wel werden vergoed", weerlegt De Wever. "Dat is toch betalen? Het is toch niet normaal dat een vreemde mogendheid geld stort om te gaan eten met mensen?"

Hetzelfde niveau dus, maar De Wever geeft wel toe dat wat Creyelman gedaan heeft nog een stapje verder gaat. "Hij heeft forse bedragen gekregen om op parlementair niveau aan beïnvloeding te doen. Zijn broer heeft vragen gesteld over de cyberbeveiliging van het Belgische leger. Mag ik u eraan herinneren dat ons leger een paar jaar geleden is lam gelegd door een cyberaanval vanuit China?"

"Het rot zit over de hele politiek"

"Het rot zit over de hele politiek", klonk het gisteren via sociale media bij professor internationale politiek (VUB) Jonathan Holslag. Als reactie op een tweet van minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD) over Chinese spionage schrijft hij het volgende: "Ik kan u minstens één kopstuk binnen uw eigen partij aanduiden die open en bloot zaken met China doet en een spoor van pro-Chinese interventies achter zich laat."

"Dat ging over Rik Daems", verduidelijkt Holslag in "De afspraak op vrijdag". "Hij heeft rond 2011-2012 twee bedrijfjes opgericht die gericht zijn op China. Als je kijkt naar zijn interventies in de senaat zie je dat hij sindsdien meermaals China-gevoelige resoluties heeft afgeblokt of getemperd."

Holslag benadrukt wel dat dat niet illegaal is en dat je het niet kan vergelijken met wat Frank Creyelman deed, maar hij heeft het wel over "een bepaalde normvervaging". 

Er worden intentieprocessen gemaakt

Rik Daems, Open VLD

Daems zegt zelf dat hij nooit benaderd is om "een bepaald standpunt te vertolken". "Ik heb ook nooit mensen met elkaar in contact gebracht. Als ze mij al iets hadden gevraagd, had ik dat geweigerd. Meneer Holslag zet een frame op alsof ik een bepaalde gedeformeerde houding aanneem, quod non."

"Kijk naar mijn recente vragen in de Senaat, over cyberaanvallen. In 2020 heb ik als voorzitter van de Raad van Europa ook bedenkingen geuit bij apps uit China. Er worden intentieprocessen gemaakt."

Premier De Croo: "Je mag niet te ver gaan in dat soort verdachtmakingen"

Premier De Croo (Open VLD) neemt het in "Terzake" op voor zijn partijgenoot. "Men maakt er een amalgaam van. Je mag niet te ver gaan in dat soort verdachtmakingen. Rik Daems heeft een bedrijf en drijft handel met China, net als honderden andere bedrijven in ons land." De premier ziet bij Daems geen zaken die hem zorgen baren.

BEKIJK - "Wat gezegd wordt over meneer Daems zijn pure insinuaties":

Videospeler inladen...

Bij CD&V valt dan weer de naam van ex-politicus Yves Leterme. Begin 2022 dook zijn naam op in een rapport van het Europees Parlement waarin de techniek werd veroordeeld waarbij Russische en Chinese bedrijven ex-politici inschakelen bij "daden van inmenging tegen de EU". Leterme is sinds 2019 covoorzitter van de raad van bestuur van het Chinese kapitaalfonds ToJoy.

De Wever keert terug naar zijn drie niveaus en plaatst Leterme in niveau twee. "De Chinezen betalen hem om te lobbyen. Dat is laakbaar. Het is dan wel openlijk en niet strafbaar, maar ik zou dat alleszins niet doen. Zeker omdat we in toenemende mate weten dat China geen lieverdje is. Xi Jinping is echt een dictator aan het worden."

Druk vanuit China neemt toe

De Wever ondervindt als burgemeester van een grote havenstad aan den lijve dat de druk vanuit China alsmaar toeneemt. "Ik word ook al eens op het appel geroepen bij de Chinezen", vertelt hij. "Sinds Xi Jinping aan de macht is gekomen worden die gesprekken steeds dwingender."

"Men laat aanvoelen dat China zijn economische macht zowel voor als tegen u kan gebruiken. De Wever geeft naar eigen zeggen niet toe aan dat soort druk, maar geeft wel aan de gesprekken met China "in toenemende mate onaangenamer worden".

BEKIJK - De Wever krijgt ook al eens vragen vanuit China over wat er in ons parlement gebeurt:

Videospeler inladen...

Meest gelezen