Opgepast voor valse advertenties over hoge korting bij schoenenwinkels van Torfs of andere ketens

Op Facebook gingen de afgelopen dagen valse advertenties rond over een grote kortingsactie bij de schoenenwinkels van Torfs. Door renovatiewerken zou je online schoenen kunnen kopen met 70 procent korting. Het gaat om een vorm van oplichting die ook vaak opduikt over andere winkelketens. We geven tips over hoe je het kan herkennen en wat je kan doen als slachtoffer.

In het kort: 

Waarover gaat dit? "De Torfs-winkel wordt momenteel gerenoveerd, 70% korting online, slechts één kans, mis het niet, mis het niet nog een keer, het decemberevenement loopt bijna ten einde". Met dit tekstje probeerden een veertiental advertenties op Facebook mensen te verleiden om schoenen te bestellen, zogezegd via de website van Schoenen Torfs. 

Maar? De advertenties zijn vals. De winkelketen zegt weet te hebben van een honderdtal slachtoffers. 

Een van de frauduleuze advertenties. Bron: Facebook Ad Library.

De schoenen zal je nooit zien, en je geld ben je kwijt. De advertenties zijn samen bijna 770.000 keer bekeken in ons land. Op de officiële Facebookpagina van Torfs laten verschillende mensen weten dat ze zijn opgelicht via deze valse advertenties. "Geld is al van rekening gehaald. Kaart geblokkeerd en centen kwijt pff", schrijft iemand. "Ook 120 euro kwijt", laat een andere persoon weten.

Reacties onder waarschuwingsbericht van schoenenketen Torfs op Facebook.

Offline gehaald

De advertenties werden tussen 19 en 21 december verspreid door een Facebookpagina genaamd "Toslin ons". Het is niet duidelijk wie die heeft opgericht. Als profielfoto heeft het een kinderschoen die je bij de schoenenketen kan kopen. Dat de pagina recent, op 19 december, is aangemaakt en amper volgers of vind-ik-leuks heeft, geeft weg dat het om het werk van oplichters gaat.

Wie op de advertentie klikt, kwam tot voor kort op een website terecht, zogezegd die van Schoenen Torfs, waar je een bestelling kon plaatsen na betaling.

"Ons e-commerce team heeft dit woensdagnamiddag gedetecteerd via socialemediakanalen", vertelt CEO van Torfs, Lise Conix. "We hebben onmiddellijk met een gespecialiseerd bedrijf alle frauduleuze websites offline gehaald. Onze site werd gekopieerd naar andere sites met valse domeinnamen zoals Torfs met tweemaal "s". Het was dus geen hacking. Onze website is 100 procent veilig. Het is een phishingtechniek waarbij cybercriminelen mensen proberen te verleiden en vertrouwen te winnen."

Honderdtal slachtoffers

Een honderdtal klanten zouden slachtoffer zijn geworden. "Elke klant hebben we individueel verder geholpen via onze klantendienst of via onze winkels. We kunnen alleen maar benadrukken dat het belangrijk is dat consumenten alert zijn voor deze technieken en dat ze altijd de juistheid van de website checken, in ons geval www.torfs.be", aldus de CEO.

Ook van andere winkelketens en voor verzorgingsproducten of speelgoed gaan er in deze periode vaak valse advertenties rond op sociale media of via mail. Tijdens de eindejaarsperiode wil iedereen nog snel leuke cadeaus scoren, en daar maken oplichters handig gebruik van. Hoe je dit soort fraude kan herkennen, lees je in het onderstaande kader.

Hoe valse advertenties herkennen?

  • Opvallend lage prijs: Krijg je een opvallend hoge korting of zou je het product kunnen winnen? Wees dan op je hoede. Als het te mooi klinkt om waar te zijn, is het dat vaak ook. 
  • Bekijk het account van de advertentie: Als het profiel recent is aangemaakt, weinig volgers, likes en berichten heeft, kan dit erop wijzen dat het vals is. Zeker als de advertentie of het bericht wel tientallen reacties heeft, is dat een alarmsignaal.
  • Surf naar de officiële website: Controleer op de officiële website van de winkel, of de officiële Facebookpagina en andere sociale media, of je iets terugvindt over de actie. Als je echt een spectaculaire korting kan krijgen, zal dat overal vermeld staan. 
  • Tijdsdruk: Typisch is dat je slechts een beperkte tijd krijgt om van de korting te genieten. De oplichters willen je het gevoel geven dat je snel moet handelen en door het gevoel van tijdsdruk geen twee keer nadenkt. 
  • Bekijk de reacties onder de advertentie of het bericht: Soms gebruiken oplichters valse profielen die reageren onder de advertentie. Ze laten uitschijnen dat sommigen al deelnamen met de actie en tevreden zijn. Vertrouw niet zomaar op commentaren onder een advertentie. Klik door op de profielen. Hoe echt ziet het profiel eruit? Kijk verder dan de foto’s. Vaak gaan valse profielen verschillende talen door elkaar gebruiken.

Tips voor slachtoffers

  • Contacteer je bank om lopende en toekomstige transacties door de oplichters te laten stopzetten.
  • Bel naar CardStop op het nummer 078 170 170.
  • Via mijnkaart.be kan je aankopen met krediet- en prepaidkaarten van Visa en Mastercard betwisten.
  • Doe aangifte bij de politie.
  • Dien een klacht in bij de Economische Inspectie via hun meldpunt.

Conclusie

  • De afgelopen dagen gingen er op sociale media advertenties rond over een grote kortingsactie bij schoenenketen Torfs. Maar die zijn niet echt. 
  • Er was helemaal geen kortingsactie. De berichten en websites waren het werk van oplichters die geld wilden verkrijgen van nietsvermoedende klanten.

Dit artikel is geschreven op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie.

Meer informatie over de factchecks van VRT NWS lees je in dit artikel.

Je vindt onze factchecks ook terug bij deCheckers, samen met betrouwbare factchecks van andere Vlaamse redacties. Zoek je meer verhalen van VRT NWS over factchecking desinformatie of online bedrog? Die vind je hier.  

Wil je iets laten checken? Stuur ons dan een mail via check@vrtnws.be of vul je vraag in op de website van deCheckers.  

VRT NWS is erkend lid van de International Fact-Checking Organisation.

Meest gelezen