Bart De Wever en Tom van Grieken.
Volledig scherm
PREMIUM
Bart De Wever en Tom van Grieken. © Photo News

ANALYSE. “Al jaren discrete gesprekken over lokaal besturen met Vlaams Belang”: hoelang houdt het cordon sanitaire nog stand?

PolitiekAls er bij u aan de feesttafel over politiek mag gesproken worden, dan zal het - naast het ‘Chinees Belang’ en de foute party van Q - toch ook hierover gaan: zal het cordon sanitaire nog standhouden na de verkiezingen? Wij doken in de coulissen bij N-VA en Vlaams Belang om te kijken hoe de kaarten daar precies liggen, en legden ons oor te luisteren bij politieke experten die goed hun weg kennen in het Vlaams-nationalistische milieu. De conclusie? Een handleiding die zich laat samenvatten in vier scenario’s.

63 reacties

  • Paul Holemans

    4 maanden geleden
    de logica is toch dat op vlaams niveau vb mee regeert, dat bij de federale regeringsvorming de walen dan niet meewillen is dan alleen hun probleem.zij zullen wel bijdraaien als het om de centen gaat.
  • Emiel Van Roost

    4 maanden geleden
    Ik hoop dat nva en vlaams belang samenwerken, er is niets extremistisch aan vlaams belang zij spreken niet over matrakken gebruiken of zo ze zijn altijd tegen geweld. Als de walen een probleem hebben met het vlams belang dan is dat hun probleem, niet het onze.
  • simonne goderie

    4 maanden geleden
    De verkiezingen zouden wel is heel anders kunnen uitdraaien dan waar deze windvaan op hoopt .
  • Mieke Ponet

    4 maanden geleden
    BDW is heel lang met de PS bezig maar is nog geen stap verder om toch een vergelijk te komen en dat zal gelijk het nu is niet veranderen. BDW zou beter een voorstel doen aan de PS dat te nemen of te laten is. Indien geen akkoord met de PS gewoon een verbreking van het cordon en samenwerking met het VB want een andere taal is niet mogelijk met mensen die willen tot een compromis.
  • Walter Poels

    4 maanden geleden
    Hoe lang het cordon nog stand houdt, hangt van de PS af. Na de verkiezingen zal De Wever aan Magnette een regeringsdeelname voorstellen mét staatshervorming. Weigert PS, dan zal NVA met Vlaams Belang een Vlaamse regering vormen.