Gigantische golf veroorzaakt paniek en chaos op cruiseschip

Een Noors cruiseschip kreeg deze week te maken met een stroomstoring nadat het getroffen werd door een gigantische golf. Het incident leidde tot paniek en chaos bij de honderden passagiers.

mtm
Bron: The Guardian

Het cruiseschip MS Maud was onderweg van het Noorse Floroe naar het Britse Tilbury en bevond zich donderdag in de Noordzee, zo’n 200 kilometer voor de westkust van Denemarken, toen het stormweer losbrak. Een gigantische golf trof het schip en verbrijzelde meerdere ramen van de brug (de plaats van waaruit het schip bestuurd wordt). “Water sijpelde binnen, wat een stroompanne veroorzaakte en ertoe leidde dat het schip zijn navigatievermogen verloor”, aldus de Deense autoriteiten. Op dat moment waren er 266 passagiers en 131 bemanningsleden aan boord.

Niemand raakte gewond, maar het incident leidde aan boord wel tot heel wat chaos. “De golf raakte ons van opzij en explodeerde over de hele bovenkant van het schip”, getuigt de Britse passagier Catriona MacRae (43). “De agent die de noodwaarschuwing had geactiveerd, stond nog buiten en was volledig doorweekt.”

“Angstaanjagende beproeving”

Hoewel ze op voorhand op de hoogte waren gebracht dat het schip in stormweer terecht zou komen, was er toch veel paniek bij de passagiers. “Ik zal eerlijk zijn”, schrijft de Amerikaanse passagier Elizabeth Lawrence op X (voorheen Twitter). “Het was een angstaanjagende beproeving. Twintig minuten lang heb ik gedacht dat het schip zou kapseizen. Het rolde zo zwaar heen en weer en eigenlijk hadden we geen idee wat er precies gebeurd was. Toen de bemanning oranje overlevingspakken begon uit te delen, drong het bij iedereen pas echt door.”

Lawrence en haar vrienden zochten beschutting tussen de buffettafels in het restaurant. “Dat was de veiligste plek om rondvliegende stoelen en meubels te vermijden”, zegt ze. Pas enkele uren later mochten de passagiers terugkeren naar hun cabines. “Er was duidelijk iemand langsgeweest om de kapotte glazen en mokkenop de vloer op te ruimen”, aldus Lawrence nog. Vrijdagochtend kregen de passagiers dan het bezoek van de medische staf, vergezeld van een ontbijtje spek met eieren in hun cabine. “De bemanning had het echt niet beter kunnen aanpakken. Ook tijdens de storm waren ze voortdurend iedereen aan het kalmeren en brachten ze mensen water terwijl het schip schommelde en elke beweging riskant was.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Na de storm slaagde het civiele reddingsbedrijf Esvagt erin een sleeplijn aan het cruiseschip vast te maken en de MS Maud langzaam richting de Duitse Bremerhaven te slepen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer