Neobank Bunq lanceert chatbot Finn: Europa’s eerste AI-gestuurde bankervaring

Bunq lanceerde Finn: een AI-chatbot. De bank wil de manier waarop gebruikers hun bankzaken regelen personaliseren, door advies te geven over uitgaven, sparen en financiële planning. Finn is een adviseur, aangedreven door een AI-interface dat doet denken aan OpenAI’s ChatGPT.

Waarom is dit belangrijk?

AI-gestuurd bankieren, zoals bunq’s Finn laat zien, het financiële landschap blijft veranderen, is inzicht in deze technologische evolutie cruciaal om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen die gebruikerservaringen in verschillende sectoren opnieuw kunnen definiëren.

De nieuwste innovatie van Bunq, Finn, betekent een belangrijke sprong voorwaarts in de banktechnologie en biedt een nieuwe aanpak voor het beheren van persoonlijke financiën. De inzet van generatieve kunstmatige intelligentie (AI) op het platform vormt een directe uitdaging voor de normen van digitaal bankieren. Met 11 miljoen gebruikers in de Europese Unie en een groei in gebruikersdeposito’s van 55 procent sinds juli 2023, waarmee een bedrag van €7 miljard is bereikt, is de strategische stap van bunq naar een AI-centrisch model een duidelijke indicatie van het vooruitdenkende ethos van de bank.

Ali Niknam, de oprichter en ceo van bunq, stak zijn enthousiasme voor Finn niet onder stoelen of banken op de presentatie: “Jaren van AI-innovatie, gekoppeld aan een focus op onze gebruikers en hun gedrag, maken nu dat we het bankieren zoals iedereen het kent, volledig kunnen veranderen.” Deze transformatie belooft volgens Niknam een “ongelooflijk spannende” toekomst voor de klanten van bunq.

De mogelijkheden van Finn begrijpen

De introductie van Finn gaat de traditionele zoekfunctie binnen de bunq app vervangen, wat zorgt voor een meer intuïtieve en interactieve ervaring. Gebruikers kunnen alles vragen, van hun transactiegeschiedenis tot financieel advies, en krijgen antwoorden die verder gaan dan de mogelijkheden van standaard bankieren-apps. Vragen over bijvoorbeeld gemiddelde maandelijkse boodschappenuitgaven of year-to-date uitgaven bij een specifieke retailer kunnen snel en accuraat beantwoord worden door gebruik te maken van de kracht van grote taalmodellen (LLM’s).

Bovendien kan de AI verschillende gegevenspunten samenvoegen om inzicht te geven in niet-transactionele vragen. Dit omvat het herinneren van de naam van een restaurant dat in een vreemde stad is bezocht of het bedrag dat op een bepaalde dag op een bepaalde locatie is uitgegeven. Deze geavanceerde functies positioneren bunq als een pionier in de Europese AI-gestuurde banksector en trekken vergelijkingen met techgiganten als Google en Amazon voor hun vooruitgang in AI-implementatie.

Bunq’s strategische stappen en internationale ambities

De lancering van Finn past in de agressieve internationale uitbreidingsplannen van bunq. De recente fondsenwerving van €44,5 miljoen en de aanvraag voor een Amerikaanse banklicentie bij de Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) in New York onderstrepen de ambities van de neobank om haar bereik uit te breiden tot buiten de Europese markt.

De uitbreiding van bunq is echter niet zonder uitdagingen. Andere neobanken in het Verenigd Koninkrijk, zoals Revolut, Monzo en het Duitse N26, hebben hindernissen moeten overwinnen in hun eigen pogingen om door te dringen op de Amerikaanse markt. Monzo heeft zijn aanvraag voor een bankstatuut ingetrokken en N26 heeft zijn Amerikaanse activiteiten in 2021 teruggeschroefd. De focus van bunq op AI-ondersteunde diensten zou echter een voordeel kunnen bieden om zich te onderscheiden binnen het concurrerende landschap.

Een real-time kaart die de energietransitie meet
Sinds maart houdt onze European Energy Index realtime de energieopwekking in Europese landen bij. De conclusie? 2023 was een groen jaar voor Europa.

Een blik op de wortels en groei van bunq

bunq werd in 2012 opgericht door Ali Niknam en is sindsdien uitgegroeid tot de op één na grootste neobank in de EU. Het was de eerste bank in meer dan 35 jaar die een Europese bankvergunning kreeg en werd in 2022 winstgevend. De gebruikersgerichte aanpak van het bedrijf heeft bijgedragen aan de snelle schaalvergroting binnen de Europese bankensector.

Met de introductie van Finn en een reeks nieuwe bankfuncties stelt bunq een nieuwe norm voor wat gebruikers mogen verwachten van hun financiële dienstverleners. Terwijl de neobank blijft uitbreiden en innoveren, zal de banksector ongetwijfeld nauwlettend in de gaten houden hoe AI-integratie de gebruikerservaring in financiële diensten kan herdefiniëren. bunq’s reis vertegenwoordigt een gedurfde stap in de toekomst van bankieren, waar technologie en gebruikersgerichtheid samenkomen om een intuïtiever en krachtiger financieel ecosysteem te creëren.

[Bron: Innovative Origins]

Meer