ROBIN UTRECHT

Gevangenen in Merksplas krijgen kerstdiner en cadeautje: "Denken aan de mensen die vergeten worden in onze samenleving"

In de gevangenis van Merksplas wordt ook kerst gevierd vandaag. De gevangenen krijgen een driegangenmenu voorgeschoteld en krijgen een cadeautje. Het is een initiatief van de vrijwilligers van de katholieke geloofsgemeenschap Sant'Egidio.

"Op kerstdag gaan we met een dertigtal vrijwilligers naar de gevangenis van Merksplas om in drie afdelingen met een 100-tal gedetineerden en geïnterneerden Kerstmis te vieren", vertelt Jan De Volder van Sant'Egidio.

De vrijwilligers toveren de zalen om tot een feestelijk decor met kerstlichtjes en slingers. "We schotelen hen een driegangenmenu voor en ze krijgen ook een cadeautje. Dat is altijd een feestelijk moment", zegt De Volder.

Mensen die doorheen het jaar bijna geen bezoek krijgen, komen het eerst in aanmerking om aan te schuiven aan de kersttafel. "Het is een dag om te denken aan mensen die niemand hebben en vergeten zijn. Geïnterneerden worden het vaakst vergeten in onze samenleving. Dat is echt de vergeetput. Je hebt mensen die nooit bezoek krijgen, dus met hen Kerstmis vieren heeft een hele bijzondere en spirituele betekenis", zegt De Volder.

Geen incidenten

De vrijwilligers organiseren het feest al meer dan tien jaar. "Je voelt dat het enorm veel betekent voor hen. Er zijn gevangenen die nog altijd hun kerstkaartjes in de cel hebben hangen van de afgelopen jaren. Ook voor de vrijwilligers die elk jaar meehelpen, is het een aangrijpende ervaring", zegt De Volder. "Alles verloopt ook perfect veilig. We hebben nog nooit incidenten gehad en alles gebeurt in overleg met de directie en het personeel."

Meest gelezen