Proefprojecten met paarse zak leveren tot 5,5 kg aan extra ingezamelde plastics per inwoner op

© Stefaan Beel

In 2016 konden in een reeks proefprojecten van verruimde inzameling van plastic verpakkingen per inwoner anderhalve tot 5,5 kilogram aan bijkomende verpakkingsmaterialen ingezameld worden, meldt Fost Plus.

In zes Belgische gemeenten die deelnamen aan een proefproject werd in 2016 de klassieke blauwe zak vervangen door een paarse zak, waarin de consument meer plastic verpakkingen kwijt kan. Afhankelijk van het scenario in kwestie werd de inzameling uitgebreid met harde plastics - zoals yoghurtpotjes - en met soepele plastics - in hoofdzaak folies en zakjes. Fost Plus verheugt zich “over het feit dat de inwoners van de betrokken gemeenten dit innovatieve project zeer enthousiast onthaald hebben”, volgens het jaarverslag. Daarbij blijkt dat het milieuaspect de belangrijkste beweegreden is om aan dit project deel te nemen.

De proefprojecten leren dat er grote investeringen nodig zijn in de sorteercentra, in het vooruitzicht van een uitrol in heel België, en dat er ook inspanningen nodig zijn op het vlak van efficiëntie, kwaliteit en snelheid.

Fost Plus zegt dat het succes van een verruimde inzameling staat of valt met een succesvolle recyclage. Niet voor alle ingezamelde plastics bestaan er immers al recyclagetoepassingen. In eerste instantie is het dus zaak die plastics te bepalen, waarvan het zin heeft om ze te sorteren, en tegelijk te blijven investeren in onderzoek en ontwikkeling, wat op termijn tot een meer uitgebreide recyclage moet leiden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen