© AP

Daihatsu legt productie stil na schandaal rond crashtests

Een week nadat de leveringen van voertuigen werden opgeschort, heeft het Japanse automerk Daihatsu de productie in zijn vier Japanse fabrieken stilgelegd. De ingrepen kwamen er nadat was gebleken dat er met veiligheidstests werd gesjoemeld.

mtm
Bron: BELGA

Daihatsu, een dochteronderneming van Toyota, had in de lente al toegegeven de resultaten van crashtests van zes modellen te hebben vervalst. Nadien werd een onafhankelijk onderzoek ingesteld. Daaruit bleken onregelmatigheden bij 64 modellen, waaronder zowat alle modellen van Daihatsu maar ook wagens van Toyota, Mazda en Subaru. 

Daihatsu kondigde nu aan dat de productie is stilgelegd in de fabrieken in Shiga, Kyoto, Oita en Osaka. Volgens sommige media zullen ze minstens de hele maand januari gesloten zijn. Toyota heeft ook de verzending van betrokken voertuigen tijdelijk opgeschort.

Het gesjoemel had concreet te maken met de airbags: tijdens de crashtests werden andere regelmodules gebruikt voor de airbags dan diegene die gebruikt werden in de verkochte wagens. Daihatsu zou al sinds 1989 met testen sjoemelen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer