Poetins elite in verlegenheid gebracht door wild naaktfeest in Moskou

Een Russisch privéfeest onlangs georganiseerd door de bekende blogger en tv-presentator Nastya Ivleeva in een nachtclub in Moskou, heeft voor veel ophef gezorgd. De party met dresscode ’bijna naakt’ werd bezocht door talloze beroemdheden. Al snel circuleerden er diverse pikante foto’s en filmpjes op sociale media. Het leidt tot grote woede in hoge Russische kringen.

De Telegraaf

Het zorgde in Rusland voor behoorlijk wat opschudding. Pro-Kremlin-bloggers, parlementsleden en activisten, die de oorlog in Oekraïne steunen, waren woedend over dit schandaal: hoe konden beroemdheden zo feesten terwijl Russische soldaten hun leven op het spel zetten tijdens de ’speciale militaire operatie’.

Volgens diverse Engelse media zijn nu veel van de beroemde gasten, die normaal gesproken behoorlijk aanzien genieten, in verlegenheid gebracht. De feestgangers buitelen intussen over elkaar heen om in het openbaar excuses aan te bieden of te ontkennen dat ze überhaupt op het feest zouden zijn geweest.

Gevangenisstraf

Voor rapper Nikolai Vasilyev, beter bekend als Vacio, is zijn aanwezigheid nog zuurder. Hij werd na het uitlekken van de beelden gearresteerd en veroordeeld tot 15 dagen gevangenisstraf wegens ’wanordelijk gedrag’. Tevens kreeg hij een boete van 200.000 roebel, zo’n 2.200 dollar, wegens het promoten van niet-traditionele seksuele relaties. De rapper zou met alleen een sok om zijn geslachtsdeel op het feest zijn verschenen.

Ivleeva die het feest organiseerde, is sindsdien een van de meest besproken personen in Rusland. Zij zou die avond sieraden hebben gedragen ter waarde van 23 miljoen roebel (251.000 dollar). En dat in een tijd waarin sommige Russen moeite hebben om rond te komen, zo luidt de kritiek. Inmiddels heeft de bekende blogger twee video’s uitgebracht waarin ze haar excuses maakt.

(Lees verder onder de Instagram-post)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

In een tweede filmpje, dat op 27 december werd uitgebracht, is ze in tranen. Ze zegt dat ze spijt heeft van haar daden. Wel hoopte ze dat ze ’een tweede kans’ zou krijgen.

Belastingdienst

De consequenties waren al snel merkbaar. Haar naam is inmiddels niet meer verbonden aan een grote Russische gsm-operator MTS. Daarvan was zij een van de grote publieke gezichten. Tevens zou de belastingdienst een onderzoek naar haar hebben geopend. Ze riskeert een gevangenisstraf van vijf jaar.

Als klap op de vuurpijl zou een rechtbank in Moskou een rechtszaak in behandeling hebben genomen van een groep vooraanstaande Russen. Zij eisen dat Ivleeva 1 miljard roebel (10,9 miljoen dollar) betaalt vanwege ’moreel lijden’. Als dit lukt, willen ze dat het geld naar een staatsfonds gaat. Uit dit fonds worden Russische oorlogsveteranen ondersteund die uit Oekraïne zijn gekomen.

© ANP / HH

Veel beroemdheden hebben inmiddels dus hun excuses gemaakt. Onder hen journaliste Ksenia Sobchak, dochter van Anatoly die Poetins vriend en baas was. In een andere verklaring liet een andere grote ster Philippe Kirkorov weten een fout te hebben gemaakt. „Het laatste wat ik wil is dat een dergelijke gebeurtenis, mijn fout, zou leiden tot beperkingen van mijn carrière in Rusland, Dit is het enige land waar ik als kunstenaar en burger besta.”

Coltrui

Popster Dima Bilan was zich van geen kwaad bewust en wist niet naar wat voor feest hij zou gaan. ”Ik droeg een coltrui, een grote trenchcoat, een broek en schoenen”, zei popster Dima Bilan. ”Ik kon van tevoren niet weten wat de andere gasten zouden dragen.”

© ANP / AFP

De sterren die op het privéfeest aanwezig waren zijn in shock door alle ophef die het in eigen land heeft veroorzaakt. Na de grootschalige Russische invasie in Oekraïne hadden ze juist bewust de beslissing genomen om in Rusland te blijven en hun carrière en vaak weelderige levensstijl daar voort te zetten. Publieke kritiek was tot die tijd alleen maar voorbehouden aan beroemdheden die anti-oorlogstaal hadden geuit en Rusland hadden verlaten.

Politieke systeem

Werden eerst landen als Oekraïne, de Verenigde Staten, Engeland, de EU en de NAVO als zondebokken werden gezien door de Russische publieke opinie, inmiddels worden de pijlen nu gericht op de eigen burgers, zo lijkt het.

In een post op sociale media vatte de verbannen Russische oppositieactivist Maxim Katz de gebeurtenissen als volgt samen: ’In het verleden was er een eenvoudig sociaal contract met mensen die naar dit soort feesten gingen: doe wat je wilt, zolang je Rusland maar trouw blijft.’

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer