Van links naar rechts: Meta-topman Mark Zuckerberg, tech-ondernemer Elon Musk en zakenmagnaat Prajogo Pangestu.© reuters/belgaimage

Eentje zag zijn fortuin zelfs maal zeven gaan: zo veel rijker werden de allerrijksten in 2023

De allerrijksten onder ons zijn in 2023 nog een pak rijker geworden, zo blijkt uit de Billionaires Index van persagentschap Bloomberg. Zo verstevigde Elon Musk zijn positie als rijkste mens ter wereld en zag een Indonesische zakenman zijn fortuin maar liefst verzevenvoudigen.

mtm
Bron: Bloomberg

Hoewel zijn overname van Twitter (intussen omgedoopt tot X) niet bepaald vlekkeloos verloopt en de aandelen van de sociaalnetwerksite zowat gehalveerd zijn in waarde, zag tech-ondernemer Elon Musk zijn totale nettowaarde in 2023 met liefst 101 miljard dollar stijgen. Voornamelijk dankzij sterke prestaties van zijn autobedrijf Tesla wordt zijn fortuin nu door Bloomberg geschat op 238 miljard dollar. Dat is bijna 60 miljard meer dan de nummer 2 in het lijstje: de Franse modemagnaat Bernard Arnault. Ook die zag zijn fortuin het afgelopen jaar nochtans toenemen met ruim 17 miljard.

Musk en Arnault zijn zeker niet de enigen die het afgelopen jaar goed geboerd hebben. Van de 50 allerrijksten ter wereld zagen er 38 hun fortuin het afgelopen jaar (fors) toenemen, van de top 500 werd 77 procent rijker. Opmerkelijk: ondanks de vele sancties tegen Rusland deden ook tal van oligarchen het absoluut niet slecht in 2023 (zie kader onderaan).

Wie het lijstje met de grootste winnaars bekijkt, merkt dat de meeste progressie afgelopen jaar gemaakt werd in de technologie-sector. Zo zag Meta-topman Mark Zuckerberg zijn fortuin toenemen met bijna 84 miljard, werden Google-topmannen Larry Page en Sergey Brin elk meer dan 40 miljard rijker en wist ook Microsoft-topman Bill Gates er nog eens 31 miljard bij te doen. De enige vreemde eend in de bijt is modemagnaat Amancio Ortega.

Procentueel gezien moet iedereen echter de duimen leggen voor Prajogo Pangestu. Dankzij de inzet op geothermische energie zag de Indonesische zakenmagnaat en oprichter van de Barito Pacific Group zijn rijkdom verzevenvoudigen in 2023: van 4,5 naar 32 miljard dollar.

De verliezers

Toch waren er ook enkele opmerkelijke verliezers. De Indiase miljardair-industrieel Gautam Adani verloor in 2023 liefst 36 miljard dollar. De waarde van zijn familiebedrijven stortte in nadat een investeerder Gautam beschuldigde van “het grootste bedrog in de geschiedenis van het bedrijfsleven”.

Russische oligarchen

De nieuwe cijfers doen (opnieuw) vragen rijzen over de doeltreffendheid van de internationale sancties die naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne tegen Rusland werden getroffen. Zo blijkt uit de nieuwste update van de Billionaires Index dat veel van de Russische oligarchen het afgelopen jaar toch (veel) rijker zijn geworden. Enkele voorbeelden:

  • Het vermogen van nikkelmagnaat Vladimir Potanin nam met bijna 2 miljard dollar toe tot ruim 30 miljard.
  • Telecommagnaat Alisher Usmanov werd 1,9 miljard rijker en is nu 20,3 miljard dollar waard.
  • Industrieel Alexei Mordashov won er 1,3 miljard bij, om ook op 20 miljard uit te komen.

De financiële beperkingen zorgen er wel voor dat hun activa (of toch een deel ervan) illiquide blijven. Zo is het belang van Mordashov in de Duitse touroperator Tui nog altijd bevroren, wat betekent dat zijn aandelen niet kunnen worden verkocht en dat hij geen dividenden kan innen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER