Water stroomt hevig naar beneden door waterlek in steile straat, verschillende kelders lopen onder

GENT -

Een lek in de waterleiding heeft vrijdagochtend de Sint-Kwintensberg volledig blank gezet. De politie en brandweer kwamen ter plaatse.

Laura Moens Jill Dhondt en Simon Dekaezemaker

Om 3.15 uur kreeg de politie een melding binnen dat water in alle hevigheid van de Sint-Kwintensberg naar beneden spoelde. Een student met een kot in de straat werd wakker van het lawaai: “Ik keek uit mijn raam en zag dat er water spoot uit een gat in de grond. Er stonden daar nog wagens en het water stroomde naar beneden. Niet de perfecte voorbereiding voor mijn examen van vandaag.”

“De politie zette de buurt af opdat de brandweer haar werk kon doen”, zegt politiewoordvoerder Bart De Cocker. De brandweer heeft het lek intussen gedicht. Er liepen ook verschillende kelders onder. De politie heeft de eigenaars gecontacteerd en hen op de hoogte gebracht.

Het wassende water veroorzaakte ook overlast in lager gelegen straten, zoals Coupure Links, de Apotheekstraat en de Jozef Kluyskensstraat. De schade na het lek is groot. Een deel van de Sint-Kwintensberg is volledig ingezakt en werd afgesloten voor het verkeer. Voetgangers kunnen wel gewoon passeren.

Farys reageert

Marleen Porto-Carrero, CEO van Farys, verduidelijkt dat het lek ontstond in een leiding met een diameter van 600 mm. “Dat is een grote diameter”, legt ze uit. “Als zo’n leiding springt, komt er ineens veel water vrij. Die grootte, in combinatie met de watertoren op de Kattenberg en de steile straat, leidde ertoe dat het water met een stevige snelheid naar beneden stroomde.”

Het lek is intussen gedicht, maar de schade op de weg is groot. “De riolering wordt nog gecontroleerd en wanneer we de juiste wisselstukken hebben, kunnen we aan de herstelwerken beginnen. In tussentijd kan zwaar verkeer daar niet passeren.”

© jid

© jid

Coupure Links© Jasper Vandenhaute

Apotheekstraat© Jasper Vandenhaute

De Jozef Kluyskensstraat© Jasper Vandenhaute

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen