De "Wedding Chapel" van bruiloftsorganisator Vegas Weddings wordt al volop aangekleed voor oudjaar.
Las Vegas Review Journal/Bizuayehu Tesfaye

Las Vegas maakt zich op voor record met oudjaar: veel koppels willen trouwen op "1-2-3-1-2-3"

Trouwen met oudjaar in Las Vegas in de Verenigde Staten, het is al iets speciaals. Maar het kan nog specialer. De stad maakt zich op voor een recordaantal trouwers komende zondag. En dat heeft alles te maken met de datum. 31 december 2023, dat wordt in Amerika genoteerd als 12-31-23. "Iedereen houdt van die speciale getalletjes", zegt bruiloftsorganisator Melody Willis-Williams.

Las Vegas maakt zich op voor een record. Niet in de casino's, maar wel in de talrijke wedding chapels. Veel trouwlustige koppeltjes hebben er hun zinnen op gezet om te trouwen op een speciale datum, en laat 31 december 2023 er wat dat betreft helemaal uitspringen. Niet alleen is het oudjaar, maar bovendien is het een wel heel bijzondere datum.

Daarvoor moet je kijken naar de manier waarop data in de Verenigde Staten geschreven worden. Niet zoals bij ons, dag-maand-jaar, maar wel maand-dag-jaar. 31-12-23 wordt bijgevolg 12-31-23. Oftewel: 1-2-3-1-2-3. En dat maakt deze dag zeer gegeerd bij aanstaande bruidsparen.

"Gecombineerd met een weekend en alle opwinding rond oud en nieuw, zien we dat het een van de drukste dagen van het jaar kan worden, en zelfs een van de drukste dagen voor een lange tijd", zegt ambtenaar Lynn Maria Goya aan de lokale nieuwssite Las Vegas Review Journal.

"Plannen, plannen, plannen"

Wie dat kan bevestigen, is Melody Willis-Williams. Zij is eigenaar van Vegas Weddings, een van de vele bruiloftsorganisatoren die Las Vegas rijk is. Haar bedrijf, dat drie trouwlocaties uitbaat, is volgeboekt voor zondag middernacht. Willis-Williams heeft 5 koppels die elkaar het jawoord zullen geven als het nieuwe jaar ingeluid wordt.

"Het is dubbele pret", zegt ze. "Elke keer als je van die speciale data krijgt, zijn ze bijzonder populair. Maar combineer ze met oudjaar en het is helemaal een toppunt. De vraag is enorm omdat iedereen van die getalletjes houdt."

Een van de talrijke trouwkapelletjes in Las Vegas rond de kersttijd (foto uit 2014).

Vegas Weddings heeft op 31 december al 120 koppels die in een van hun locaties zullen trouwen. Dat alles in goede banen leiden, is een kwestie van "plannen, plannen, plannen. We moeten ervoor zorgen dat elke fotograaf op tijd is voor de trouwpartijen, dat elke limousinechauffeur mensen op tijd kan oppikken. Het is een enorme logistiek."

En dan is er nog het personeel. Meer dan 100 ambtenaren en gewettigde voorgangers, trouwplanners, limousinechauffeurs, bloemisten, fotografen, kleermakers, enzovoort.

Satellietkantoor op de luchthaven

Vegas Weddings zegt dat het niet veel extra's hoeft te doen om alles te bolwerken. Het kantoor is sowieso al elke dag van het jaar open van 8 uur 's ochtends tot middernacht. Wel houdt het bedrijf een satellietkantoor open op Harry Reid International Airport, en dat tot en met zondag. Trouwkoppels die daar aankomen, kunnen daar al hun trouwlicentie aanvragen, zodat ze niet meer tot in de stad zelf hoeven te reizen.

Het satellietkantoor van Vegas Weddings is normaal gezien alleen rond Valentijn open. Uiteraard ook een populaire periode om in het huwelijksbootje te stappen. 2024 is dan ook nog eens een schrikkeljaar, met een 29 februari, waarop opnieuw veel trouwers verwacht worden.

7 juli 2007 is de tot nog toe populairste trouwdatum in Las Vegas.
2007 Denise Truscello

Speciale data

Speciale data hebben altijd al veel trouwlustigen naar Las Vegas gelokt. Tot nu was 7 juli 2007 (07-07-07) de populairste datum, met 4.492 koppels. Daarna volgen 11 november 2011 (11-11-11) met 3.125 koppels en 22 februari 2022 (02 22 22) met 2.331 koppels. Ook oudjaar is populair. Sinds 2018 trouwen er elk jaar 450 tot 550 koppels op die dag.

Meest gelezen