wateroverlast

Koppige stier dan toch bevrijd vanop eilandje in Maas

De stier die dagenlang ingesloten zat op een klein schiereilandje in de Maas bij het Nederlandse Itteren is uit zijn benarde positie bevrijd.

jvh

Volgens een woordvoerster van Free Nature, de Nederlandse natuurvereniging die de kudde runderen beheert, had het dier zich enkele maanden geleden losgemaakt van de kudde en de landtong als eigen territorium gekozen. Daar raakte het dier eerder deze week overvallen door de regenval en het snel stijgende waterpeil van de Maas. De stier wilde zich echter niet verplaatsen. Verschillende pogingen om het beest naar de rest van de kudde te lokken, draaiden de voorbije dagen op niets uit.

Daarom werd vrijdag door medewerkers van Free Nature beslist om het dier te verdoven en vervolgens met behulp van een lier aan boord van een boot te slepen om het naar de veilige oever bij het Nederlandse Itteren te varen. Daar bereikte het dier – nog steeds buiten westen – vaste wal, en kwam het langzaam bij in de nabijheid van een dierenarts. Zodra de stier op krachten is gekomen, wordt hij overgebracht naar natuurgebied Terworm bij Heerlen. De rest van de kudde staat aan de Belgische kant van het natuurgebied, bij Lanaken.

Eerdere pogingen om het dier te lokken met hooi, draaiden op niets uit.© Nico Vrancken