IJsvissers in Minnesota, archiefbeeld
AFP or licensors

122 vissers gered van afgebroken ijsschots op Amerikaans meer

In de Amerikaanse staat Minnesota zijn 122 vissers gered nadat ze waren gestrand op een ijsschots die van de oever van een meer was losgekomen. Dat meldt de lokale politie. 4 mensen vielen in het water, maar kwamen er met de schrik van af.

De hulpdiensten van Beltrami County ontvingen een noodoproep dat tientallen vissers zich op een stuk ijs bevonden dat loskwam van de oever van Upper Red Lake, met ruim 10 meter open water ertussenin. Vanuit een nabijgelegen vakantieresort werd meteen een reddingsactie op getouw gezet.

"Nog voor de hulpdiensten ter plaatse kwamen, probeerden omstanders via een kano te evacueren", meldt de lokale politie in een persbericht. "Bij deze poging vielen 4 personen in het water. Ze werden teruggebracht naar de ijsschots om op te warmen."

BEKIJK - Het waren barre weersomstandigheden op het bevroren meer:

Videospeler inladen...

"In totaal werden 122 personen van de ijsschots gehaald", gaat de politie voort. "Er vielen geen gewonden en alleen de 4 die uit de kano vielen, kwamen in het water terecht."

De Amerikaanse en Canadese meren zijn in de winter een trekpleister voor ijsvissers, die aan de Amerikaanse zijde met rupsvoertuigen over het ijs worden vervoerd.

Door de ongewoon hoge temperaturen in Noord-Amerika is het ijs minder dik dan normaal voor deze tijd van het jaar. Verschillende voertuigen zakten daardoor al door het ijs, met al zeker twee doden tot gevolg dit seizoen.

Eerder deze week zakte in hetzelfde gebied een klein vliegtuigje door het ijs:

Beltrami County Sheriff's Office

Meest gelezen