Google Maps/St Mary & St Eanswythe Priory Church

Koning Charles geeft toestemming voor begrafenis 7-jarige jongen op kerkhof waar al 168 jaar niemand meer begraven is

De Britse koning Charles heeft toestemming gegeven om een 7-jarige jongen te laten begraven op een begraafplaats waar al 168 jaar niemand meer begraven is. De ouders wilden hun kind daar laten begraven, omdat hij er vaak speelde na school.

De 7-jarige William Brown is op 6 december omgekomen bij een verkeersongeval in het plaatsje Folkestone. Hij ging voetballen, stak de straat over en werd aangereden door een bestelwagen. De jongen overleed ter plaatse.

De bestuurder van de bestelwagen pleegde daarop vluchtmisdrijf. De 49-jarige man uit de buurt is intussen opgepakt en riskeert een zware straf.

De ouders van William willen hun zoon graag begraven op het lokale kerkhof. Het is vlak bij waar ze wonen en de jongen speelde er vaak na school. Alleen mag al sinds 1855 niemand meer op dat kerkhof begraven worden. De enige die daarvoor een uitzondering kan verlenen, is volgens Britse media de koning en zijn adviesraad, de privy council.

Alleen komt die privy council niet zo vaak samen. Het zag ernaar uit dat de ouders van William ten vroegste in februari nieuws zouden krijgen en William pas in maart zouden kunnen begraven.

Op kerstdag trok zijn moeder naar Sandringham House, een landgoed van de Britse vorst op zo’n 2 uur van Folkestone. Daar gaf ze een emotionele brief af aan de bewaking.

In de brief stond onder meer dat ze de gedachte niet kan verdragen dat haar kind zo lang alleen in het mortuarium ligt. "Het is al ondraaglijk dat hij kerstdag alleen moet doorbrengen", schreef ze onder meer.

"Het spijt me dat ik zo opdringerig ben en ik kan me voorstellen dat u veel werk heeft, maar ik probeer als moeder u als vader aan te spreken om mij te helpen mijn zoon te begraven, zodat hij niet langer alleen is."

De brief heeft duidelijk een gevoelige snaar geraakt bij de Britse monarch. Een woordvoerder van de privy council laat aan lokale media weten dat er een uitzondering wordt voorzien.

"Zijne Majesteit heeft op advies van zijn privy council de toestemming verleend om de familie te steunen in deze tragische omstandigheden", klinkt het.

In een eerste reactie laat de familie in lokale media weten "vereerd" en "opgelucht" te zijn door de beslissing. Volgens zijn vader hield William erg van geschiedenis en zou hij het prachtig hebben gevonden om op deze manier onderdeel te zijn van een besluit van de koning.

Het kerkhof waar de jongen zal begraven worden
Google Maps

Meest gelezen