De politie verwijdert een activist van Extinction Rebellion.
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Politie arresteert honderden klimaatactivisten die enkele uren Amsterdamse snelweg blokkeerden

De Nederlandse politie heeft zo'n 300 klimaatactivisten gearresteerd die enkele uren de A10 in Amsterdam-Zuid blokkeerden. De demonstranten van Extinction Rebellion protesteerden tegen "het financieren van klimaatontwrichting door ING".

De klimaatdemonstranten gingen aan het begin van de middag de A10 in Amsterdam op, ter hoogte van een druk knooppunt van en naar de rest van Noord-Holland. De actiegroep legde daarvoor het verkeer stil met eigen auto's. De demonstranten voerden actie tegen ING. Het hoofdkantoor van de bank zat tot en met 2014 in een gebouw naast de snelweg.

Actievoerders verwijderd door politie

De gemeente Amsterdam had de actie op deze plek eerder al verboden en wees erop dat het "onverantwoord" is om op de drukke A10 te demonstreren. De weg is bovendien een belangrijke route voor ambulances, omdat het VU Medisch centrum naast de A10 ligt. 

Ondanks het verbod besloot een grote groep demonstranten de snelweg toch te bezetten. Na enkele uren werden de demonstranten door de politie verwijderd. Die noemde de actie levensgevaarlijk, zowel voor de actievoeders als voor andere bestuurders. 300 activisten werden gearresteerd. Zeven van hen zouden zijn aangehouden op verdenking van het opzettelijk gevaar veroorzaken op de weg.

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema had een plek naast het oude ING-kantoor aangewezen als locatie waar wel gedemonstreerd mocht worden. Maar zo'n vooraf aangewezen plek had wat Extinction Rebellion betreft "geen enkele zin".

Een groep activisten van Extinction Rebellion blokkeert de A10 in Amsterdam.
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

"ING fossielvrij"

De demonstranten hadden zich voorafgaand aan de actie op het talud langs de snelweg verzameld. Ze hadden vlaggen en protestborden bij zich. Ook werden er leuzen gezongen, zoals "Wij zijn het zat, de A10 plat" en "ING fossielvrij".

Extinction Rebellion wil dat ING alle financiering van de fossiele industrie beëindigt. In een reactie noemt de bank dat onrealistisch, en de blokkade van de A10 onacceptabel. "De wereld is zo afhankelijk van fossiele brandstoffen dat een transitieperiode nodig is", laat een woordvoerder weten aan NOS. De bank wil tegen 2040 stoppen met het financieren van olie- en gaswinning, maar dat vindt de klimaatgroepering niet voldoende. 

Een activist van Extinction Rebellion houdt een bord in de lucht met de slogan "ING blokkeert de weg naar een leefbare toekomst".
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen