Will Tura tijdens "Will Tura nodigt uit" in het Sportpaleis.

Will Tura verovert eerste plaats Radio2 Top2000 met "Eenzaam zonder jou"

"Eenzaam zonder jou" van Will Tura prijkt dit jaar bovenaan de Top2000 van Radio2, de lijst van de meest geliefde muziek aller tijden. Daarmee geeft de luisteraar "de keizer van het Vlaamse lied" een mooi eerbetoon. Tura maakte in maart bekend dat hij definitief stopt met optreden, na 60 jaar op de planken.

Na dagenlang aftellen is de nummer één eindelijk bekend. De Radio2 Top2000 werd uitgezonden van maandag 25 december tot en met vandaag. Zopas wist Will Tura zijn rol als "keizer van het Vlaamse lied" te bevestigen. Hij prijkt helemaal bovenaan de lijst met zijn "Eenzaam zonder jou".

Afscheid van Tura

De namen uit de top 20 waren eerder al bekend, maar luisteraars konden nog tot 14 uur stemmen om de volgorde te bepalen. Iets voor 18 uur maakte Peter Van de Veire de grote winnaar bekend.

Peter Van de Veire tijdens de Radio2 Top2000.

Het ontroert me enorm en ik ben alle luisteraars heel dankbaar

Will Tura, zanger

Deze eerste plaats is een mooie kers op de taart voor Tura, die na zestig jaar afscheid neemt van de muzikale planken. "Wat een fantastisch nieuws", reageert de zanger. "Het ontroert me enorm en ik ben alle luisteraars heel dankbaar. Ik wens iedereen een gelukkig 2024." Afgelopen donderdag en vrijdag brachten meer dan twintig artiesten nog hulde aan het muziekicoon in het sportpaleis tijdens "Will Tura nodigt uit".

 

 

BEKIJK - Peter Van de Veire kondigt aan dat "Eenzaam zonder jou" op 1 staat:

Videospeler inladen...

Jaren tachtig aan de top

Tura stoot daarmee niemand minder dan Queen van de troon, vorig jaar nog op nummer 1 met "Bohemian rhapsody", dit jaar pas op nummer twee. De derde plaats is voor "Imagine" van John Lennon

Verrassend: vorig jaar kwam Metejoor uit het niets binnen met "1 op een miljoen" (nu op plaats 55), dit jaar doet hij dat kunstje nog eens over en komt hij nieuw binnen op 17 met "Dit is wat mijn mama zei". Pommelien Thijs doet het zelfs nog net iets beter: zij staat als hoogste nieuwkomer op 12 met "Ongewoon".

De populairste artiesten zijn dit jaar Queen, Freddie Mercury én ABBA, elk goed voor 21 noteringen in de Radio2 Top2000. Elton John kaapt 16 plekken weg, Bruce Springsteen en Clouseau volgen met 14 noteringen. Daarmee zijn de broertjes Wauters de best scorende Vlaamse artiesten. Will Tura volgt meteen daarna met 13 plaatsen, net zoals The Beatles, Madonna, George Michael en Coldplay. Opvallend: "jonge snaken" Niels Destadsbader en Metejoor weten elk 10 plekken te veroveren.

De meeste nummers (539) komen uit de jaren 80, gevolgd door de jaren 70 (421 nummers) en de jaren 90 (356). 93 songs komen uit de jaren 2020, 13 liedjes zijn van voor 1960. In de lijst staan 378 Vlaamse producties en 315 Nederlandstalige.

Marathonradio

De Radio2 Top2000 werd deze week, dag én nacht, live uitgezonden vanuit Genk. Meer dan 10 Radio2-presentatoren gidsten de luisteraars door de lijst, en een hele resem aan artiesten van bij ons traden live op tijdens de radiomarathon.

Dit is de volledige top 20:

  1. Eenzaam zonder jou – Will Tura  (vorig jaar op 33)
  2. Bohemian rhapsody – Queen  (vorig jaar op 1)
  3. Imagine – John Lennon (vorig jaar op 2)
  4. Summer of '69 – Bryan Adams  (vorig jaar op 3)
  5. You're the first, the last, my everything – Barry White (vorig jaar ook op 5)
  6. Mia – Gorky (vorig jaar op 8)
  7. Dancing queen – Abba (vorig jaar op 11)
  8. Sultans of swing – Dire Straits (vorig jaar op 13)
  9. Laat de zon in je hart – Willy Sommers (vorig jaar op 7)
  10. Hotel California – The Eagles (vorig jaar op 14)
  11. The best – Tina Turner (vorig jaar op 32)
  12. Ongewoon – Pommelien Thijs (nieuwkomer)
  13. Africa – Toto (vorig jaar op 15)
  14. Child in time – Deep Purple (vorig jaar op 18)
  15. The river – Bruce Springsteen (vorig jaar 30)
  16. Piano man – Billy Joel (vorig jaar op 29)
  17. Dit is wat mijn mama zei – Metejoor (nieuwkomer)
  18. Stairway to heaven – Led Zeppelin (vorig jaar op 16)
  19. Viva la vida – Coldplay (vorig jaar op 6)
  20. Paradise by the dashboard light – Meat Loaf (vorig jaar op 19)
Bart Kaëll tijdens de Radio2 Top2000.

Meest gelezen