OVERZICHT. Oudejaarsavond zonder grote rellen, wel tweehonderd arrestaties in Brussel en Antwerpen

Oudejaarsnacht verliep al bij al zonder grote rellen. De Brusselse politie arresteerde al 142 mensen op oudejaarsavond, in Antwerpen staat de teller voorlopig op zestig.

tg ds

In Brussel zakten zo’n 100.000 mensen af naar het stadscentrum voor oudejaar. Rond de jaarwisseling verzamelden 55.000 mensen om naar het vuurwerk te kijken. Verder waren er ook 30.000 aanwezigen op FCKNYE in Brussels Expo. Dat blijkt uit cijfers die de politie verzamelde. In de zes Brusselse zones waren om 1.00 uur zo’n 142 personen opgepakt: 122 administratieve aanhoudingen, en 20 gerechtelijke. Vorig jaar rond hetzelfde tijdstip telde de politie 74 arrestaties. Ze telden op dat moment ook 226 interventies. “Dat zijn zowel de gewone interventies als de bijzondere interventies voor oudejaarsavond. Vorig jaar ging het om 386 interventies,” zo klinkt het nog.

Wie in de hoofdstad op tijd naar bed wou, was er trouwens aan voor de moeite. De vuurwerkknallen waren niet te tellen. De Brusselse politie stelde dan ook vast dat het verbod op bezit en gebruik van vuurwerk niet gerespecteerd werd.

Door het illegaal vuurwerk vielen een aantal licht gewonden. Zo raakte een kind gewond aan de hand en liep een tiener een oogletsel op.

De brandweer moest op tal van plaatsen tusenkomen om brandjes te blussen. Zo werden auto’s en deelsteps in brand gestoken.

In Antwerpen staat de teller op zestig arrestaties tijdens oudejaarsnacht. Het gaat voornamelijk om relschoppers die vuurwerk afstaken en gooiden, of beschadigingen aanbrachten. De vooraf opgelegde huisarresten zouden grotendeels zijn nageleefd.

Kat- en muisspel in Antwerpen

De politie was zondag in Antwerpen al vanaf de namiddag aanwezig om te controleren op het illegaal afsteken van vuurwerk, en nam op verschillende plekken inderdaad vuurwerk in beslag. In de aanloop naar middernacht nam de spanning toe in enkele wijken en moest de politie massaal uitrukken.

Vooral in de omgeving van de Sint-Bernardsesteenweg op het Kiel, de Veldstraat in Antwerpen-Noord, de Statiestraat in Berchem en de Lakborslei en het Bisthovenplein in Deurne begon een kat-en-muisspel met jongeren die vuurwerk afstaken en gooiden naar passerende (politie)voertuigen.

“Er werd actief gepatrouilleerd in de wijken om een ontradend effect te creëren”, zegt politiewoordvoerder Willem Migom. “Op het Kiel moest de politie de aanwezige massa terugdrijven. Het waterkanon werd er ingezet. Er werden beschadigingen aangericht en de politie voerde verschillende arrestaties uit.” In die buurt werd ook een politievoertuig zwaar gevandaliseerd.

Vooral de gevaarlijke Cobra-knallers waren erg in trek© rr

Op verschillende plaatsen in de stad bouwden jongeren geïmproviseerde blokkades met onder meer steps en fietsen om de politie te hinderen. De politie zette een zwaar voertuig in om die blokkades te verwijderen.

Op de Dageraadplaats in de wijk Zurenborg moest de politie rond middernacht ook tussenkomen omdat er vuurwerk werd gegooid en afgeschoten in het aanwezige publiek. Er werd een verdachte opgepakt.

Minstens een politievoertuig werd zwaar beschadigd en moest getakeld worden.

Ook in Gent werd geknald, ondanks verbod

Het vuurwerkverbod bleef ook in Gent dode letter. Overal in de stad werd massaal vuurwerk afgestoken. Van in Ekkergem tot in het centrum en het Miljoenenkwartier. Er knalden ook zware bommetjes.

Het Van Beverenplein werd een tijdlang afgesloten om een groep amokmakers te kunnen identificeren. Rond 2 uur was de rust teruggekeerd op het plein, met uitzondering van enkele occasionele knallen in de buurt.

In de Maïsstraat, in de buurt van het Dracunaplein, werd rond middernacht een auto in brand gestoken. Het voertuig brandde bijna volledig uit. ”

In Gent was het officiële eindejaarsvuurwerk aan Portus Ganda afgelast omwille van de weersomstandigheden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen