Winters weekend op komst: temperaturen dalen én kans op sneeuw

Het nieuwe jaar start zoals het is geëindigd: nat, winderig en zacht. Maar vanaf komend weekend zakken de temperaturen tot het vriespunt en begin volgende week zou er wel eens een winterse bui kunnen vallen.

blg emke
Bron: Meteovista, Belga

De eerste week van 2024 belooft nog vooral nat en winderig te worden. Het KMI heeft maandagmiddag code oranje voor neerslag afgekondigd in de provincie Luxemburg. Voor de provincies Luik, Henegouwen en Namen geldt code geel. In de andere provincies lijken de criteria voor code geel net niet gehaald te worden, maar het gaat wel overal stevig regenen. Dinsdag trekt de regenzone weg, maar die maakt al meteen plaats voor een nieuwe. Het blijft wel zacht voor de tijd van het jaar met 12 of 13 graden. In Hoog-België wordt het 8 tot 10 graden. Daarbij gaat het flink waaien. Er kunnen windstoten voorkomen tussen 60 en 80 km/u of lokaal zelfs meer.

Tijdens de nacht van dinsdag op woensdag komen we geleidelijk in een buiig weertype terecht, met buien die zich vooral lijken te richten op de gebieden ten zuiden van Samber en Maas. De zuidwestenwind neemt wat af, maar in sommige streken zijn toch nog rukwinden van meer dan 70 km/u mogelijk. De minima liggen tussen 5 en 9 graden.

Woensdag wordt het winderig, met veel wolkenvelden en geregeld buien. Tussendoor zijn ook enkele opklaringen mogelijk. De buien zijn talrijker en intenser in de gebieden ten zuiden van Samber en Maas. De maxima liggen tussen 6 en 11 graden. De wind waait vrij krachtig uit zuidwest. Aan zee en op de Ardense hoogten waait het vrij krachtig tot krachtig. Er zijn vaak rukwinden tussen 60 en 70 km/u, maar lokaal zijn nog fellere windstoten mogelijk.

Donderdag zijn er opklaringen, met eventueel nog hier en daar een laatste bui in de ochtend. Tegen het einde van de dag bereikt ons een nieuwe regenzone vanaf de Franse grens. Het exacte traject en de intensiteit van deze regenzone zijn momenteel nog onzeker. De maxima liggen tussen 4 en 10 graden. De wind waait matig tot soms vrij krachtig uit het zuidwesten.

De regen neemt wel geleidelijk aan af. Vrijdag blijft de neerslag beperkt tot enkele buien en is het een groot deel van de tijd droog. De maxima liggen tussen 4 en 8 graden.

In het weekend dalen de temperaturen verder en krijgen we te maken met winters weer. Zaterdag wordt het grijs met soms lage wolken. Op de meeste plaatsen blijft het droog, maar lokaal is wat lichte neerslag mogelijk, die dan in de Ardennen winters kan worden. De maxima liggen tussen 1 en 4 graden, bij een goed voelbare wind uit noordnoordoost, hiermee daalt de temperatuur tot onder de normale waarden van januari van 2-3 graden in de Oostkantons.

Zondag flirten de temperaturen in het centrum met het vriespunt. Het wordt waarschijnlijk 1 tot 5 graden. Wolken en de zon wisselen elkaar af en op enkele mogelijk winterse buien na blijft het droog. Zondagnacht kan het overal gaan vriezen.

Volgende week maandag blijft het koud en meestal droog, maar een winterse bui is niet uitgesloten. De maxima ligt rond de 0 graden in het centrum.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER