De gewonden worden afgevoerd.
Yomiuri

Dodental in Japan stijgt na aardbevingen, 100.000 mensen geëvacueerd: "Race tegen de klok om slachtoffers te redden"

In Japan zijn nu al 48 doden geteld na de zware aardbeving van gisteren. Meer dan 45.000 gezinnen zitten zonder stroom, bijna 100.000 mensen zijn geëvacueerd. Alles samen zijn er 155 bevingen geregistreerd, de zwaarste had een kracht van 7.6. En het gevaar is nog niet geweken: de komende dagen worden nog meer sterke bevingen verwacht.

De aardbevingen in Japan hebben voorlopig het leven gekost aan minstens 48 mensen, er zijn tientallen gewonden. Dat blijkt uit een nieuwe balans van de overheid. Eerder was sprake van zes doden.

In de buurt van de kuststad Wajima zijn meer dan honderd gebouwen vernield, meldt de Japanse zender NHK. Daar ontstond een grootschalige brand. Duizend mensen worden opgevangen op een luchtmachtbasis in de stad. Ze krijgen er dekens, water en eten.

Zo'n 500 reizigers zijn ook gestrand op de luchthaven van Wajima. Volgens het ministerie van Toerisme schuilen de reizigers samen met lokale inwoners in huurauto's en bussen op parkings. 

BEKIJK - de aardbeving veroorzaakte onder meer een grote brand:

Videospeler inladen...

Centraal-Japan werd tussen maandag 16 uur en dinsdag 9 uur lokale tijd getroffen door 155 bevingen, de ene al groter dan de andere. Die van 7.6 was voelbaar tot in de hoofdstad Tokio, zegt correspondent Anoma van der Veere in "De ochtend" (Radio 1). Naast de slachtoffers is de materiële schade aanzienlijk. Premier Fumio Kishida spreekt van "een race tegen de klok" om levens te redden.

Duizend militairen zijn ingezet bij de reddingsoperaties. Maar geblokkeerde en kapotte wegen maken het de hulpdiensten niet makkelijk. Een deel van de geëvacueerden mag vanochtend terug, maar het is de vraag of ze thuis raken en wat ze juist gaan terugvinden. De Amerikaanse, Britse en Franse regeringen hebben intussen aangekondigd dat ze bereid zijn om internationale hulp te sturen als de Japanse regering daarom zou vragen.

Aanvankelijk werd ook gewaarschuwd voor tsunami's aan de westkust, maar die dreiging is geweken. De meteorologische dienst heeft de waarschuwing officieel ingetrokken.

In de regio van de zwaarste aardbeving zijn ook meerdere kerncentrales. Die worden extra in de gaten gehouden, maar volgens de Japanse regering is er op dit moment geen sprake van problemen. 

De voorbije 24 uur zijn meer dan 35 naschokken gemeten. De kracht varieert van 2.5 tot 6.0.  

Aardbevingsgevoelig
Japan wordt wel vaker opgeschrikt door aardbevingen, de regio geldt als een van de meest aardbevingsgevoelige ter wereld. In het land gelden daarom heel strenge bouwnormen, waardoor gebouwen over het algemeen goed bestand zijn tegen aardbevingen. Ook de inwoners hebben wel wat ervaring met aardbevingen, en bereiden zich geregeld voor. 

Maar het kan ook heel erg misgaan: in maart 2011 werd het land getroffen door een aardbeving met een kracht van 9.0, gevolgd door een gigantische tsunami. Er vielen toen 20.000 doden, vooral als gevolg van de tsunami, en de ramp leidde tot een ongeval in de kerncentrale van Fukushima

Het tsunami-alarm van gisteren was het eerste dat afgekondigd werd in Japan sinds die zware aardbeving van 2011.

FOTOREEKS - Bekijk hier de ravage:

Meest gelezen