Direct naar artikelinhoud
DM ZaptVerslaafd!

Erik Van Looys verslaving is een onuitputtelijke bron aan verhalen, maar ze aanboren is makkelijker gezegd dan gedaan

Erik Van Looy.Beeld Play4

Paul Notelteirs zet de blik op oneindig. Vandaag: Verslaafd!

Het conservatisme maakt me doorgaans even enthousiast als een aflevering van Anouk Matton Privé, maar bij iedere jaarwisseling wordt mijn innerlijke Edmund Burke wakker. De hoop dat alles snel anders moet worden, is irritant en komt enkel de Gecertificeerde Coaches ten goede. In dat kluwen van goede voornemens, is het mooi dat één man schaamteloos zichzelf blijft. Bij de start van zijn eerste zaalshow, nu te zien op GoPlay, geeft regisseur en quizmaster Erik Van Looy meteen toe dat hij verslaafd is. Al sinds zijn kinderjaren heeft hij een mateloze fascinatie voor alles wat met film te maken heeft. Het is een passie die hem naar Hollywood bracht, waar hij de grootste sterren interviewde en een remake van zijn extreem succesvolle thriller Loft draaide. De filmverslaving is daarmee een onuitputtelijke bron aan verhalen, al voelt het initieel wat onwennig om hem die te zien aanboren.

Een aanzienlijk deel van Van Looys publieke persoonlijkheid is gebaseerd op De slimste mens ter wereld. In de quiz is hij een charismatische schietschijf voor de juryleden die aan de zijlijn plaatsnemen. Zijn reacties op de grappen zijn vaak komisch, maar de humor vertrekt zelden bij hem. Het is dan ook een wat ongemakkelijke keuze dat Verslaafd! opgebouwd is als een conference waarin het grappentempo hoog moet liggen. De verhalen moeten telkens eindigen met een pointe, waardoor heel wat materiaal van tevoren al uitgesloten is.

In de podcast Welcome to the AA vertelde Van Looy enkele jaren geleden al op erg aangrijpende wijze waarom het zo misliep met The Loft en welke impact dat op zijn gezinsleven had. In de zaalshow is er voor dergelijke vormen van reflectie en inzicht weinig ruimte. “Als je te veel bezig bent met film, eindigt het leven niet als in een romantische komedie”, zegt hij wel voorzichtig aan het eind van de show. Maar daarbuiten zoekt hij toch vooral krampachtig de lach op met anekdotes over zijn sociale ongemakkelijkheid.

Lees ook

Erik Van Looy: ‘Mijn huwelijk en mijn relatie met Ingrid Parewijck zijn mislukt door mijn eigen schuld, twee keer heb ik fouten gemaakt’

Underdog

Van Looy is enorm succesvol in zowat alles wat hij onderneemt, maar in Verslaafd! cultiveert hij zijn underdogpositie. Tijdens onderhandelingen over samenwerkingen met sterren als Kurt Russell, Keanu Reeves of Tobey Maguire slaagt hij er telkens weer in om op het slechtste moment een domme opmerking te maken. De regisseur blijkt dan over een hoog Kuifje-gehalte te beschikken en de show is op zijn best wanneer hij vertelt hoe zijn introverte persoonlijkheid hem soms parten speelt op een set.

Tijdens de opnames van Shades blijkt de Amerikaanse acteur Mickey Rourke een onmogelijke man te zijn die voortdurend absurde eisen stelt. Zo wil hij zijn hoed ophouden tijdens een bedscène en weigert hij de laatste scène te spelen als zijn hond niet mee mag doen. Stressvolle situaties voor de filmploeg, maar het levert geanimeerde verhalen op en de regisseur gidst zijn publiek door een wereld die anders mysterieus blijft.

In eerdere interviews vertelde Van Looy dat er geen vervolg op Verslaafd! komt. Hij gebruikte naar eigen zeggen de beste verhalen voor zijn eerste voorstelling en wil geen afkooksel maken. Er blijft nochtans voldoende vlees aan het bot over. Een wat diepgaander en minder strak geformatteerd programma waarin de filmmaker over zijn passie spreekt: laat het een eerste nieuwjaarswens van ondergetekende zijn. Die wereldvrede regelen anderen wel.

Te zien op GoPlay.