Jacob Dutton (Harrison Ford) en zijn vrouw Cara (Helen Mirren) als de overgrootoom en overgroottante van John Dutton (Kevin Costner in ‘Yellowstone’) in de prequelserie ‘1923’.© Paramount+

Harrison Ford lyncht mensen in nieuwe ‘Yellowstone’-prequel ‘1923’

Taylor Sheridan heeft in zijn eentje het westerngenre een nieuw elan gegeven. Na 1883, de eerste prequelserie van Yellowstone, volgt een tweede reeks. 1923 is conventioneel, maar ook boeiend en revisionistisch.

Het eerste peperdure seizoen volgt drie narratieve lijnen. Er is de strijd die Jacob Dutton (Harrison Ford), een voorvader van John Dutton (Kevin Costner in Yellowstone), en zijn vrouw Cara (Helen Mirren), voeren om hun ranch in Montana uit handen te houden van een schapenboer op zoek naar graasland. Aan de andere kant van de wereld in Afrika ontmoet hun neef Spencer Dutton, een leeuwenjager gebaseerd op de Engelsman die de Menseters van Tsavo doodde, zijn droomvrouw. In het derde nevenverhaal wordt een indiaans meisje geterroriseerd door nonnen en priesters. Meesterverteller Sheridan weet de spanning er constant in te houden. Op het moment dat je denkt dat het verhaal slabakt, komt hij onverwacht aandraven met een spannende scène. Zo eindigt een Out of Africa-romance in een boom omringd door hongerige beesten. Sheridan toont ook wat de realiteit in 1923 moet geweest zijn. Jacob Dutton (Ford) schrikt er niet voor terug om mensen op te hangen zodat hij angst kan zaaien en de geestelijken die indianen willen bekeren zijn sadisten, pedofielen en moordenaars.

‘1923’ kan je bekijken op Streamz.(cc)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer