De schaatser in Nederlands profrenner Bauke Mollema: “Als Elfstedentocht nog eens plaatsvindt, stap ik uit koers”

Bauke Mollema is een gevestigde waarde in het profpeloton. Al bekende de 37-jarige Nederlander van Lidl-Trek aan het Algemeen Dagblad wel dat hij een schaatscarrière niet uitsluit mocht daar de kans toe zijn.

Jens Heylen
Bron: Algemeen Dagblad

Sinds 2009 draait Mollema mee op het WorldTour-niveau. Op zijn palmares prijken onder meer twee ritzeges in de Ronde van Frankrijk, eentje in de Vuelta, eindwinst in de Clasica San Sebastian en Il Lombardia. Bij Lidl-Trek, waar hij nog onder contract ligt tot 2026, is hij dit seizoen ploegmaat van onze landgenoten Tim Declercq, Jasper Stuyven, Thibau Nys, Edward Theuns en Otto Vergaerde.

Maar het is nog maar de vraag of de Nederlander ook effectief tot en met 2026 even plichtbewust op z’n fiets zal zitten. In een gesprek bij het Algemeen Dagblad liet hij vrij duidelijk verstaan dat hij uit de koers zal stappen als de Elfstedentocht, de befaamde langeafstandsschaatswedstrijd in Noord-Holland, nog eens zal doorgaan. “Als de Elfstedentocht ooit komt, mag ik meedoen. Het is alleen de vraag of dat ooit nog gaat gebeuren. Maar als het gebeurt, zou ik terugvliegen. Of uit de koers stappen. Dan moet ik er bij zijn. Zeker weten”, aldus Mollema, die vooral in het begin van zijn profcarrière een fervent schaatser was in zijn vrije tijd. Zelf is hij aangesloten bij de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden, de organisator van de Elfstedentocht. Als kind speelde Mollema bovendien ijshockey en zijn partner Jane is een gewezen marathonschaatster.

Mollema zal half januari deelnemen aan de Tour Down Under in Australië, in de zomerperiode hoopt hij in tegenstelling tot afgelopen jaar opnieuw deel uit te maken van de selectie voor de Tour. “Hopelijk volstaat mijn niveau tegen dan. Zo niet, richt ik mij op de Ronde van Spanje.”

Zijn Tourzege in 2021© BELGA

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer