Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved.

Rector universiteit Harvard stapt op na ophef over aanpak van antisemitisme en beschuldiging van plagiaat

Claudine Gay, de rector van de prestigieuze Amerikaanse universiteit Harvard, neemt ontslag. Dat schrijft ze in een brief aan de leden van de universiteit. Gay ligt onder vuur omdat ze antisemitisme volgens critici niet hard genoeg wist te veroordelen. Ze wordt ook beschuldigd van plagiaat.

"Met pijn in het hart, maar met een diepe liefde voor Harvard schrijf ik u om te melden dat ik aftreed als rector," aldus Claudine Gay in een afscheidsbrief aan de Harvard-gemeenschap. "Het is duidelijk geworden dat het in het belang van Harvard is dat ik aftreed, zodat onze gemeenschap dit enorm moeilijk moment kan doorstaan met de focus op de instelling in plaats van op een individu."

Vorige maand kwam Gay onder vuur te liggen nadat ze tijdens een commissiehoorzitting in het Amerikaanse parlement volgens critici niet streng genoeg antisemitisme had weten te veroordelen. Toen ze de vraag kreeg of het oproepen tot de genocide van joden in strijd was met de gedragscode van de universiteit antwoordde ze dat het afhing van de context. "Wanneer woorden omslaan in daden is dat in strijd met ons beleid", klonk het onder meer.

De hoorzitting in het parlement kwam er nadat drie universiteiten onder vuur kwamen te liggen over een te lakse aanpak van antisemitische uitspraken naar aanleiding van de oorlog tussen IsraĆ«l en Hamas. Ook de rectoren van MIT en de universiteit van Pennsylvania werden gehoord.Ā 

Kortste ambtsperiode ooit

Gay was nog maar sinds juli vorig jaar rector van Harvard en was ook de eerste zwarte rector, maar ze zal nu vooral de geschiedenisboeken ingaan als de rector met de kortste ambtsperiode in de lange geschiedenis van de universiteit.Ā 

De ontslagnemende rector had kort na haar passage in de parlementscommissie haar excuses aangeboden voor haar uitspraken, maar dat volstond niet voor iedereen.

"Het was ingewikkeld om te zien dat er twijfel ontstond over mijn toewijding om haat te confronteren en academische nauwkeurigheid te handhaven", schrijft Gay. Met dat laatste verwijst ze naar de beschuldigingen van plagiaat aan haar adres. "Het was angstaanjagend om het doelwit te zijn van persoonlijke aanvallen en bedreigingen gevoed door racisme", schrijft ze ook nog.

Gay blijft actief als professor aan Harvard

De zogenoemde Harvard Corporation, die naast de raad van toezicht een van de twee belangrijkste bestuursorganen is van de universiteit, bedankt Gay in een eerste reactie voor haar onwrikbare toewijding aan Harvard en haar streven naar academische excellentie." Ook vorige maand, na de commissiehoorzitting, bleef de Corporation Gay volmondig steunen.

Harvard veroordeelt verder de "racistische uitlatingen" aan het adres van de ontslagnemende rector en laat weten dat Gay actief blijft aan de universiteit en opnieuw zal gaan lesgeven. Alan Garber, tot nog toeĀ academisch bestuurder aan Harvard, wordt interim-rector.

Meest gelezen