Burgemeester Walter De Donder tijdens watersnood in zijn gemeente op podium van Samsonshow: "4 uur op podium, 20 uur in Affligem"

Walter De Donder (CD&V), de burgemeester van Affligem, pareert de kritiek van enkele getroffen inwoners. Die vinden het niet kunnen dat hij tijdens de wateroverlast in zijn gemeente "meneer de burgemeester" speelde in de kerstshow van Samson & Marie. En dus niet in zijn gemeente was. "Ik heb 4 uur op een podium gestaan en ben 20 uur in Affligem geweest", reageert hij.

De Donder stond gisteren op het podium voor de Samson en Marie Kerstshow in de Koningin Elisabethzaal in Antwerpen. In Affligem zelf heeft hij daarvoor kritiek gekregen van enkele getroffen inwoners. Dat vertellen ze aan onze verslaggevers ter plaatse. Valt zijn taak als echte burgemeester van Affligem wel te combineren met zijn optredens als "meneer de burgemeester"?

"Ik heb 4 uur op een podium gestaan en ben 20 uur in Affligem geweest, meer dan 24 uur zijn er niet in een dag", reageert hij daarop. "Ik ben continu in overleg geweest met de gemeente en ik heb de crisisvergaderingen van op afstand kunnen volgen. Ik vind die kritiek in schril contrast met alles wat er op het terrein gebeurt door zoveel mensen van goede wil. De kritiek staat ook in contrast met de appreciatie die we wel krijgen van heel veel burgers."

Ook gisteren zelf gaf hij al mee dat het "met pijn in het hart" was. "Fysiek ben ik in Antwerpen, maar mentaal ben ik in Affligem", zei De Donder toen. "Voor ik het podium op moet, ben ik aan het bellen. En eens ik van het podium ben, begin ik weer te bellen. Ik heb het onder controle en ben het vanaf hier aan het aansturen." De Donder gaat ook zo vaak hij kan ter plaatse.

Korte nachten

"De nacht was kort", vertelt De Donder voort. "Ik was tot iets na middernacht op het terrein, en om vier uur 's ochtends was ik alweer ter plaatse. Voor mij is dat nog niet zo erg. Voor de mensen die getroffen zijn, is het een ramp. Iedereen is zenuwachtig en bang."

Enkele straten in de omgeving van de Dender en de Bellebeek staan blank. "Probeer hier niet langs te rijden. Probeer ook niet te gaan wandelen. Door de sterke stroming kunnen we zelfs geen verkeersborden aanbrengen die je waarschuwen voor putten. Ik wil niet dat er iemand wegzakt in een put", waarschuwt de burgemeester.

"We proberen iedereen zo veel mogelijk te helpen", zegt De Donder. Hij vindt dat er in het verleden te weinig steun kwam van de Vlaamse overheid zodat de gemeente zich kon wapenen tegen grote regenval: "Na de overlast van 2014, werd er maar aan één sluis gewerkt. Men roept inwoners altijd op om minder verharding aan te brengen of verder te gaan wonen, maar sommige mensen wonen daar nu eenmaal. We hadden hier al budget voor moeten krijgen", vindt hij.

Meest gelezen