Direct naar artikelinhoud
NieuwsGames

Amerikaanse jongen van 13 speelt als eerste ooit iconische Tetris-game uit

Deze Amerikaanse jongen van 13 kon als eerste ooit het Tetris-spel verslaan.Beeld YouTube

Niemand dacht dat het mogelijk was om Tetris kapot te spelen, maar de dertienjarige Amerikaan Willis Gibson slaagde er toch in. In 38 minuten tijd speelde hij blokkenspel uit op het Nintendo Entertainment System (NES) en versloeg hij de computer tot die tilt sloeg.

Tetris, dat in 1984 door de Rus Alexey Pajitnov werd bedacht, staat al langer te boek als een uitdagend spel voor competitieve gamers. Het spelletje waarbij je blokken moet stapelen mag dan wel erg simpel lijken, en al zeker als je ziet hoe de kandidaten er bij Ben Crabbé mee klungelen, de realiteit is minder eenvoudig. Hoe verder je raakt, hoe sneller de blokken komen. Daarom werd jarenlang gedacht dat level 29 het maximum haalbare was voor een mens: vanaf dan komen de blokken zo snel dat je er niet meer mee kan manoeuvreren met de NES-controller.

In 2010 kwam er een nieuwe hypertapping-techniek, die er in se op neerkomt dat je met de vingers razendsnel op de controller tikt. Dat zorgde voor nieuwe records, maar nog geen mens was erin geslaagd het spelletje te spelen tot het crashte en je het zogenaamde ‘kill screen’ te zien kreeg. Alleen een AI-programma was daar tot nu toe in geslaagd.

Tot Willis Gibson, bijgenaamd Blue Scuti, er zich mee moeide. De jongen uit de Amerikaanse staat Oklahoma slaagde er eind vorige maand in om in 38 minuten tijd het spel uit te spelen en het te laten crashen. Bij level 157 bevroor het spel en werd de 13-jarige Willis Gibson de eerste persoon die de iconische Tetris-game van Nintendo Entertainment System uit 1988 versloeg. Gibson kon het spel verslaan nadat hij een indrukwekkende 1.511 regels had voltooid.

Tetris hoort niet te eindigen in een overwinning. Het succes wordt afgemeten aan het aantal lijnen dat je hebt weggespeeld na een nederlaag. Maar daar nam Gibson geen genoegen mee. De tiener haastte zich door de levels en minder dan een minuut voordat hij het spel versloeg, riep hij: “Oh mijn God. Crash, alsjeblieft.”

Toen het spel uiteindelijk crashte en hij zich realiseerde dat hij het had verslagen, was Gibson zo blij dat hij begon te hyperventileren en zei: “Ik voel mijn vingers niet meer.” In een interview met ITZsharky1 op YouTube zei Gibson dat hij de prestatie wilde opdragen aan zijn vader, die in december was overleden. De jongen claimt ook het overallrecord van Tetris gebroken te hebben en nog drie andere wereldrecords die met het blokkenspelletje te maken hebben.

Gibson begon Tetris te spelen toen hij 11 jaar oud was en werd derde in een wedstrijd in oktober. Hij zei ook dat als iemand zijn record verslaat, hij meteen klaar staat om de kroon terug te pakken. Veel Tetris-spelers zijn de uitdaging alvast aangegaan.