AFP or licensors

Noord-Korea vuurt 200 obussen af, Zuid-Korea evacueert eilandbewoners naar schuilkelders

Zuid-Korea heeft de evacuatie bevolen van de bewoners van het eiland Yeonpyeong, dat zowat tien kilometer verwijderd is van Noord-Korea. Dat meldt het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie.Ā Volgens het ministerie in Seoel zou Noord-Korea zo'n 200 obussen afgevuurd hebben voor zijn westelijke kust.Ā 

De obussen werden tussen 9 en 11 uur lokale tijd afgevuurd richting Zuid-Korea, maar belandden in de Gele Zee ten noorden van de zeegrens, maakte de generale staf in Zuid-Korea vandaag bekend. Ze veroorzaakten geen schade.

Seoel heeft in een eerste reactie gezegd dat het artillerievuur van Noord-Korea "een provocatie" is. Zuid-Korea veroordeelt de aanval en waarschuwt dat het met "gepaste maatregelen" zal reageren.

Het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap had eerder gemeld dat het leger de bewoners van het eiland Yeonpyeong, dat dicht bij de Noord-Koreaanse grens ligt, had gevraagd om uit voorzorg te schuilen. Het eiland voor de westkust was in 2010 al het doelwit van een Noord-Koreaanse artillerieaanval. Vier mensen kwamen toen om het leven.

De spanningen op het Koreaanse schiereiland lopen momenteel weer op. Volgens Yonhap zijn de strijdkrachten van Zuid-Korea en de VS gisteren ook begonnen met een artillerie-oefening bij de grens met Noord-Korea.

Het leger van Zuid-Korea en de VS doen militaire oefeningen in Pocheon, 4 januari 2024.
Copyright 2024 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen