Aantal tijdelijke huisverboden verdrievoudigd sinds 2020

Themabeeld© Shutterstock

In Vlaanderen kregen vorig jaar 662 mensen een tijdelijk huisverbod (THV) opgelegd door de rechtbank. Dat is een stuk meer dan in 2022 (488), en zelfs een verdrievoudiging in vergelijking met 2020 (217), meldt Vlaams minister van Justitie Zuhal Demir (N-VA).

jvh
Bron: BELGA

“Het zijn harde cijfers, en toch ben ik blij met deze groei. Achter ieder cijfer zit een gezin dat ademruimte krijgt en gesteund wordt om met het geweld te stoppen”, aldus Demir. “De wet op het tijdelijk huisverbod dateert van 2013, maar is te lang dode letter gebleven. Daar komt nu duidelijk verandering in.”

Sinds 2020 voert Demir de strijd tegen partnergeweld gevoelig op. De groei van het aantal THV’s is volgens haar dan ook vooral te verklaren door het groeiend bewustzijn bij politie en parket en het inzetten van bijkomende middelen om gezinnen in een geweldssituatie te begeleiden.

Door een tijdelijk huisverbod van maximaal 14 dagen op te leggen kan de rust terugkeren en kan een gezin hulp zoeken voor de problemen. De maatregel kan na een zitting op de familierechtbank verlengd worden tot maximaal 3 maanden. In de praktijk loopt een tijdelijk huisverbod gemiddeld een kleine 70 dagen, blijkt nog uit de cijfers van de minister.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen