Aantal tijdelijke huisverboden bij gezinsagressie verdrievoudigd sinds 2020

Het aantal tijdelijke huisverboden opgelegd door de parketten is in drie jaar tijd verdrievoudigd. Volgens Vlaams minister van Justitie Zuhal Demir (N-VA) werd er vorig jaar 662 keer zo'n verbod uitgesproken. Bij een tijdelijk huisverbod mag een agressieve partner een poos geen contact hebben met het gezin.

De afgelopen jaren hebben de parketten in Vlaanderen het principe van het "tijdelijk huisverbod" almaar meer ingezet als er geweld is binnen een gezin. 

Bij gevallen van partnergeweld of intrafamiliaal geweld kan een parket aan het gewelddadige gezinslid zo'n huisverbod opleggen van maximaal 14 dagen. De termijn kan door de rechter nog verlengd worden. Die afkoelingsperiode geeft gezinnen wat meer tijd om de rust te laten weerkeren, hulp te zoeken en/of de problemen aan te pakken.

Drie keer meer

In Vlaanderen kregen vorig jaar dus 662 mensen zo’n tijdelijk huisverbod opgelegd. Dat is een stuk meer dan in 2022 (488) en zelfs een verdrievoudiging in vergelijking met 2020 (217), meldt minister Demir.

Een sterke stijging, maar ons land had dan ook een grote achterstand in te halen. In Nederland wordt de maatregel bijvoorbeeld al veel meer gebruikt, zegt minister Demir.

"Het zijn harde cijfers en toch ben ik blij met deze groei. Achter ieder cijfer zit een gezin dat ademruimte krijgt en gesteund wordt om met het geweld te stoppen", aldus Demir. "De wet op het tijdelijk huisverbod dateert van 2013, maar is te lang dode letter gebleven. Daar komt nu duidelijk verandering in."

Groeiend bewustzijn

De groei van het aantal THV's is volgens minister Demir vooral te verklaren door het groeiend bewustzijn bij politie en parket en het inzetten van bijkomende middelen om gezinnen in een geweldsituatie te begeleiden.

De maatregel kan na 14 dagen, na een zitting op de familierechtbank, verlengd worden tot maximaal 3 maanden. In de praktijk loopt een tijdelijk huisverbod gemiddeld een kleine 70 dagen, blijkt nog uit de cijfers van de minister.

Meest gelezen