ThinkStock / Jan De Meuleneir / Photo News
Volledig scherm
PREMIUM
© ThinkStock / Jan De Meuleneir / Photo News

Feitelijk samenwonenden vangen vaak bot in de rechtbank: “Slechts twee derde van de uitspraken is (deels) positief voor de eiser”

Feitelijk samenwonenden maken het best een overeenkomst op over eventuele verdelingen bij het einde van hun relatie want een discussie achteraf loopt vaak op niets uit, blijkt uit een analyse van 778 vonnissen en arresten. Advocate in familierecht Natasja De Hondt en fiscalist Ive Rosseel geven advies. “Een preferentiële toewijzing van de woning tegen een opleg, zoals mogelijk is bij gehuwden, bestaat niet voor feitelijk samenwonenden.”

3 reacties

  • Kathy Cools

    4 maanden geleden
    Ik heb dit nooit begrepen, misschien omdat ik zelf niet zo hebberig ben... Mijn vriend heeft het huis gekocht waar we in wonen. Gaan wij uiteen, is het huis van hem en wil er niets van, ook al heb ik er zelf geld in gestoken. Voor mij moet dit niet op papier gezet worden hoor. Praat daar tijdens de relatie open over dan weet je waar je voor staat en hoe de ander het bekijkt.
  • Pol Blindeman

    4 maanden geleden
    Als feitelijk samenwonend koppel kan je een huis ook onder tontine kopen. Ieder is voor de helft eigenaar. Best dat je toch langs de notaris gaat wat voor jouw/jullie specifiek het beste is, zoals het beding van aanwas, vruchtgebruik enz.
  • Luc August

    4 maanden geleden
    Dit zijn altijd interessante artikels. Spijtig genoeg wordt er door de journalist meestal bijna letterlijk geschreven wat de jurist aanhaalt. Het zou voor de kranten lezer veel interessanter zijn het taalgebruik aan te passen in een meer toegankelijke vorm.