Belgen geven een recordhoeveelheid zwart geld aan

Het is sinds 2 januari niet langer mogelijk om je zwart geld te regulariseren. In aanloop naar die deadline hebben tal van Belgen nog snel hun zwart geld aangegeven. In totaal werden vorig jaar ruim 1.000 dossiers ingediend, en dat voor een totaal van bijna 900 miljoen euro. Dat is een recordbedrag.


Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn wekelijkse nieuwsbrief.


Waarom is dit belangrijk?

Eind 2023 is er een einde gekomen aan de vierde regularisatieronde die al sinds 2016 loopt. Op die manier konden fiscale zondaars alsnog hun zwart geld aangeven. Voortaan moeten ze daarvoor aankloppen bij het parket of de Bijzondere Belastinginspectie.

In het nieuws: De Belgen hebben het afgelopen jaar 894 miljoen euro aan zwart geld aangegeven. Dat meldt De Tijd. Daarmee sneuvelt het record van 451 miljoen euro in 2021.

  • In totaal werden vorig jaar ruim 1.000 dossiers ingediend, meer dan de 313 in 2022. Vooral door enkele grote dossiers die in december werden ingediend liep het totaalbedrag op tot bijna 900 miljoen euro.
    • De geregulariseerde inkomsten worden onderworpen aan een heffing die bestaat uit het normaal belastingtarief dat van toepassing was op het moment waarop ze werden verkregen, vermeerderd met een boete van 25 procentpunten. De fiscaal verjaarde kapitalen worden belast tegen 40 procent.
  • Veel landgenoten hebben nog snel gebruikgemaakt van de fiscale regularisatie om hun zwart geld aan te geven. Die deadline is verstreken op 2 januari.
    • Sinds begin 2021 kwamen ontdoken Vlaamse belastingen, zoals erfbelasting of registratiebelasting, al niet meer in aanmerking voor regularisatie. 
    • Vanaf dit jaar kunnen dus ook federale belastingen, zoals die op roerende inkomsten of beroepsinkomsten, niet meer geregulariseerd worden.

Opgemerkt: Goed nieuws voor de begroting van 2024.

  • Enkele grote dossiers moeten nog verwerkt worden, waardoor ze deel uitmaken van de begroting van 2024. Vincent Van Peteghem (CD&V), minister van Financiën, verwacht dat de inkomsten uit fiscale regularisatie dit jaar op 260 miljoen euro uitkomen. Dat is dubbel zoveel als begroot.
Meer