Vandaal vernielt 2 beelden in kerststal Diest: "Waarom doet iemand zoiets?"

Aan de start van het weekend is een vandaal langs de kerststal op de Grote Markt in Diest gepasseerd. De beelden van Jozef en van de ezel zijn kapotgegooid. Een getuige kon een man van 27 aanduiden als dader, hij zal een verklaring moeten afleggen bij de politie en wellicht ook moeten opdraaien voor de schade.

"Ik ben boos en geschokt. Onverlaten of vandalen, wie en hoe dan ook smeten het beeld van Jozef en de ezel uit de kerststal op de markt in Diest aan gruzelementen. Waarom toch?", deelt een emotionele priester Felix Van Meerbergen zaterdagochtend op Facebook. Hij heeft het over vandalisme in de kerststal van Diest, waar afgelopen nacht rond 3.30 uur twee beelden aan diggelen zijn gesmeten. 

De vandaal, een man van 27, kon al snel geïdentificeerd worden op basis van een beschrijving van een getuige. De man was onder invloed en ging na zijn passage bij de kerststal door naar een horecazaak verderop op de Grote Markt. "Hij ontkende eerst, maar gaf uiteindelijk toch mondeling toe. Hij lachte het voorval weg", vertelt korpschef van politiezone Demerdal DSZ Jan Konings.

"Binnenkort ontvangen we de verdachte op ons kantoor om een officiële verklaring af te leggen. Hij zal waarschijnlijk moeten opdraaien voor kosten van de beschadiging", aldus de korpschef.

"Het is jammer, dit raakt ons. Praktisch gezien is het niet eenvoudig om de beelden te vervangen, maar het is ook jammer omwille van de symboliek. Gelijk welke overtuiging je hebt, heb respect voor het openbaar domein", doet priester Felix zijn verhaal. 

Het is jammer, dit raakt ons

priester Felix Van Meerbergen

"Waarom doen mensen zoiets? Is het willekeurig vandalisme of is het wrok tegen bepaalde overtuigingen van de kerk? De politie zal het uitklaren."

Het is niet de eerste keer dat er beelden worden kapotgemaakt in Diest. "Vorig jaar was ons kerstkindje de dupe", vertelt de priester nog. Of de stal volgend jaar beter beschermd zal worden, bekijkt de stad. "Het zou heel jammer zijn als we geen kerststal meer kunnen plaatsen, die hoort toch bij de kerstsfeer."

Meest gelezen