Lommelse rallypiloot en ondernemer Jackie Loomans (71) overleden aan kanker: "Hij was een stille kracht"

Lommelaar Jackie Loomans is overleden aan kanker. Hij was vooral bekendĀ als rallyrijder en nam onder meer Koen Wauters, Gella Vandecaveye en JoĆ«l Smets mee als navigator. Maar ook voor voetbalclub Lommel SK heeft hij veel betekend. "Ik heb heel veel respect voor hem", vertelt voorzitter Harm van Veldhoven.

Jackie Loomans, een ondernemer en rallypiloot uit Lommel, heeft de strijd verloren tegen kanker. Hij werd 71 jaar. Loomans was vooral bekend als Dakarrijder en nam Koen Wauters, Ā judoka Gella Vandecaveye enĀ motorcrosser JoĆ«l Smets mee als navigator.Ā 

In de jaren 80 ontdekte Loomans de liefde voor De Dakar Rally. Hij heeft dan ook meermaals deelgenomen en was een groot voorbeeld voor andere piloten, ook voor het Gregoor Racing Team.

"Het Gregoor Racing Team is diep geraakt door het heengaan van Jackie Loomans, maar tegelijk ook heel dankbaar voor het voorrecht om hem als vriend gekend te hebben. Zonder Jackie zou bijna niemand van het huidige Gregoor Racing ooit aan de Dakar hebben meegedaan. Nooit vergeten we de avonturen in de woestijn, de avonden rond een kampvuur, de vele verhalen en anekdotes. Het raakt ons dat hij tot de laatste dag onze belevenissen is blijven volgen", klinkt het op Facebook.

Loomans was niet enkel gebeten door de Dakar Rally, ook voetbalclub Lommel SK lag hem nauw aan het hart. Toen de club kopje onder dreigde te gaan, heeft Loomans bijgesprongen en zo de club gered. "Ik heb Jackie gekend als iemand die ongelofelijk gedreven is en die de gezelligheid van de regio wilde behouden in de club", zegt voorzitter Harm van Veldhoven. "Ik noem hem een stille kracht, omdat hij vooral achter de schermen zijn steentje heeft bijgedragen, maar op die manier heeft hij de club enorm ondersteund. Ik heb heel veel respect voor hem."

Een van de favoriete foto's van Jackie Loomans, volgens dochter Karin

De Dakar Rally was zijn passie, hij heeft zo'n 25 keer meegedaan en de laatste jaren zijn we samen naar Marokko gegaan om een rally mee te volgen in de rolstoel

Ivo Deceuster, een van de beste vrienden van Jackie Loomans

Ivo Deceuster, een van zijn beste vrienden, was tot het laatste moment bij Jackie. "Het laatste dat hij nog geweten heeft, was dat Koen Wauters zijn eerste rally gewonnen heeft met de auto van Jackie", vertelt hij. "De Dakar Rally was zijn passie, hij heeft zo'n 25 keer meegedaan en de laatste jaren zijn we samen naar Marokko gegaan om een rally mee te volgen in de rolstoel. Hij kon de Dakar niet loslaten. Wij zijn acht jaar geleden samen ziek geworden, ik ben genezen, maar hij jammer genoeg niet. Ik ga hem heel erg missen", besluit hij.

Ook Koen Wauters had een bijzondere band met Jackie Loomans. Vandaag is het rustdag in deĀ Africa Eco Race en staat hij samen metĀ Feryn Dakar Sport stil bij het overlijden van Jackie Loomans. Op de dag van het overlijden won Koen Wauters zijn allereerste etappe met de auto van Jackie Loomans.

Koen Wauters en Jackie Loomans
Koen Wauters

"In 1996 nam ik als copiloot van Jacky deel aan de Dakar. Hij heeft mij de weg in de woestijn gewezen. Hij heeft zoveel plezier in mijn leven gebracht en mij het Dakarvirus geschonken. Vanaf dat moment wist ik dat ik dit nog vaker zou doen. We wisten dat hij ziek was. Hij heeft heel lang zijn best gedaan. Maar uiteindelijk heeft hij de strijd verloren. We kochten vorig jaar zijn wagen waarmee we nu rijden. Hij slaapt in op de dag dat ik mijn eerste etappe win. Veel symbolischer wordt het niet. We zullen hem herinneren als een heel fijne, doodeerlijke, gepassioneerde Dakarist in hart en nieren", reageert Koen Wauters.

Meest gelezen