KBC schrapt gratis zichtrekening, maar hoe zit dat bij andere banken? En hoe gratis is gratis?

Welke banken bieden nog een gratis zichtrekening aan? En hoe "gratis" is "gratis" dan? We werpen een blik op het aanbod, nu grootbank KBC heeft aangekondigd dat de basisrekening voortaan 2 euro per maand zal kosten.

KBC maakte gisteren bekend dat de KBC-Basisrekening vanaf 1 juli 2 euro per maand zal kosten. Voor jongeren tot en met 24 jaar blijft het wel gratis. Ook de KBC-Plusrekening wordt duurder. Volgens de bank is dat nodig om de dienstverlening te kunnen blijven waarborgen. KBC wijst er ook op dat het aanbod van de rekening de voorbije jaren stelselmatig is uitgebreid.

Een snelle blik op het aanbod leert dat heel wat banken wel nog een gratis zichtrekening aanbieden. Ook bij de andere grootbanken. Zo heeft BNP Paribas Fortis het gratis Hello Pack en biedt Belfius de Beats Pulse-rekening aan. De vierde grootbank in ons land, ING, biedt geen gratis zichtrekening aan: het basispakket kost er 1,90 euro per maand.

Een zichtrekening, ook wel betaalrekening genoemd, is bedoeld om je dagelijkse betalingen, aankopen en overschrijvingen uit te voeren. Aan het gebruik ervan zijn meestal kosten verbonden. Geld dat je niet meteen nodig hebt, zet je best op een spaarrekening (of een ander spaar- of beleggingsproduct), want bij een zichtrekening krijg je doorgaans geen rente.

Gratis is niet altijd gratis

Daar moet wel meteen bij gezegd worden dat gratis niet altijd helemaal gratis is. Als je een tweede debetkaart (de standaard betaalkaart) wil bijvoorbeeld, rekenen banken daarvoor vaak kosten aan. Ook kan het aantal gratis geldafhalingen beperkt zijn of moet je een vast tarief betalen als je geld afhaalt bij een automaat van een andere bank.

Er kunnen nog andere beperkingen zijn, zoals niet onder nul mogen gaan of geen papieren overschrijvingen kunnen uitvoeren. De gratis zichtrekeningen zijn doorgaans volledig digitaal. Als je toch af en toe verrichtingen aan het loket wil/moet uitvoeren, kan dat dus een probleem zijn.

De kleinere (internet)banken proberen vaak klanten te lokken met extra voordelen. Zij vragen soms bijvoorbeeld geen kosten voor een tweede debetkaart of bieden een gratis kredietkaart aan. Dat is onder meer het geval bij Argenta en Keytrade Bank. Die laatste is ook de enige bank die klanten een vergoeding van 0,05 euro geeft per verrichting die ze uitvoeren (met een maximum van 2,5 euro per maand).

Bij de meeste banken zal je extra moeten betalen voor een kredietkaart en die kosten kunnen erg uiteenlopen. Andere bieden dat enkel aan in een betalend pakket.

Kijk en vergelijk

Kortom, door al die verschillende voorwaarden is het behoorlijk complex om zichtrekeningen te vergelijken. Afhankelijk van wat je noden zijn en waar je de rekening voor gebruikt, kan het toch voordeliger zijn om een betalend pakket te nemen in plaats van extra's te betalen bij een "gratis" rekening.Ā 

De tarieven voor bankdiensten gaan de laatste jaren overigens in stijgende lijn. De gespecialiseerde website Spaargids.be berekende dat de Belg gemiddeld 58 euro per jaar betaalt voor een zichtrekening. Terwijl er vaak goedkopere opties bestaan. Op de website van Spaargids vind je een overzicht van wat je waar betaalt.

Als je wil weten waar je het voordeligst geholpen bent, kan je ook terecht bij de vergelijkingstool van Wikifin, gemaakt door de financiĆ«le toezichthouder FSMA. Aan de hand van concrete vragen - hoeveel en welke bankkaarten heb je nodig, hoeveel geldafhalingen doe je maandelijks ...? - krijg je een handig overzicht van welke banken voor jouw eisen goedkoper zijn en welke in jouw situatie meer kosten aanrekenen.Ā 

Meest gelezen