Myriam Parys is de nieuwe Vlaamse Ombudsvrouw

Het Vlaams Parlement heeft de benoeming van Myriam Parys als nieuwe Vlaamse Ombudsvrouw goedgekeurd. De Vlaamse Ombudsdienst krijgt daarmee voor het eerst een vrouw aan het hoofd. Parys is momenteel nog algemeen directeur van de stad Diest en is gespecialiseerd in overheidsmanagement. Parys volgt Erwin Janssens op, die sinds maart 2023 waarnemend ombudsman is na het vertrek van Bart Weekers.

Myriam Parys is licentiate politieke wetenschappen en behaalde bijkomend een Master in Public Administration aan de Erasmusuniversiteit Rotterdam en een Master in Europees Recht. Ze startte haar loopbaan bij het Instituut voor de Overheid (KU Leuven). 

Parys werkte nadien ook op verschillende liberale kabinetten op Vlaams niveau, onder meer voor gewezen minister van Binnenlands Bestuur Marino Keulen en van voormalig viceminister-president Bart Tommelein. Ze werkte ook als ambtenaar (bij de federale overheid en bij de stad Mechelen) en als senior consultant bij Idea Consult. Op dit moment is zij algemeen directeur van de stad Diest. 

"Ik ben vereerd dat het Vlaams Parlement mij heeft aangesteld tot Vlaamse Ombudsvrouw", reageert Parys. "Ik wil vanuit die functie verder werken aan het verbeteren van de dienstverlening door de overheid: een thema dat als een rode draad doorheen mijn hele curriculum vitae loopt. Als jonge onderzoeker aan de KU Leuven was ik al met dit thema bezig en, nu bijna 25 jaar later, is het nog steeds mijn grootste passie", aldus Parys.

Myriam Parys zal na de opzegtermijn van haar huidige functie in dienst treden. De duur van het mandaat van de Vlaamse Ombudsvrouw is zes jaar en is één keer verlengbaar. De Vlaamse Ombudsdienst vervult als paraparlementaire instelling een brugfunctie tussen de burger, het parlement, de regering en de Vlaamse overheidsdiensten. De dienst behandelt klachten en komt met adviezen naar buiten.

Meest gelezen