Direct naar artikelinhoud
UpdateEnergie

Vlaamse digitale meter dubbel zo duur als elders in EU, Vlaams minister Demir (N-VA) vraagt nieuwe kosten-batenanalyse

Een digitale meter.Beeld BELGA

De Vlaamse sociale partners dringen erop aan om de doelstellingen voor de plaatsing van de digitale meters in Vlaanderen te herbekijken. De kosten zijn opgelopen en de baten gedaald, schrijft hun adviesorgaan SERV. Dat meldt De Standaard donderdag. Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) vraagt een nieuwe kosten-batenanalyse.

De kosten voor de digitale meters voor elektriciteit en gas zullen in Vlaanderen wellicht oplopen tot 3 miljard euro. Ze zijn dubbel zo duur als klassieke meters, terwijl ze sneller vervangen moeten worden. Bovendien vallen ze ook twee keer zo duur uit als digitale meters in andere Europese landen.

De factuur voor een gemiddeld gezin zou daardoor zwaarder uitvallen, schrijft De Standaard. Aanvankelijk was sprake van 400 euro, gespreid over vijftien jaar. Met een totale kostprijs van 3 miljard zou de kostprijs per gezin neerkomen op ruim 1.000 euro.

Dat komt mede doordat Vlaanderen beslist heeft om verder te gaan dan Europa vraagt. Voor de EU moet Vlaanderen 80 procent digitale elektriciteitsmeters plaatsen tegen eind 2024. Vlaanderen gaat echter verder: tot 100 procent tegen 2029. Digitale gasmeters waren voor Europa geen verplichting, maar Vlaanderen voerde het toch in. Eind vorig jaar was bij 46 procent van de huishoudens een nieuwe digitale meter geplaatst.

Lees ook

Al 2,1 miljoen digitale meters geïnstalleerd: wanneer bent u aan de beurt?

Duizenden aangetekende brieven onderweg naar weigeraars: alles wat u moet weten over de digitale meter

De Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV) stelt verschillende oplossingen voor. Zo vragen de sociale partners om te bekijken of gezinnen zonder stuurbaar verbruik, bijvoorbeeld zonder een elektrische wagen of warmtepomp, vrijgesteld kunnen worden van de digitale meter. Ze dringen ook aan op het opstellen van een nieuwe kosten-batenanalyse.

Decreetwijziging

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) schaart zich achter het advies van de SERV. “Het decreet dat de uitrol tot 100 procent regelt werd door het Vlaams Parlement goedgekeurd in de periode voor ik minister was, maar het advies van de SERV getuigt vooral van gezond verstand”, klinkt het in een communiqué.

De kosten-batenanalyse die de Vlaamse energieregulator VREG in 2019 opleverde, was positief, zegt ze, “maar de SERV merkt terecht op dat we na vijf jaar veel meer weten over wat kan en niet kan, en wat het kost en opbrengt”.

Demir wil de verplichte uitrol onder de loep houden. Ze vraagt de Vlaamse energieregulator VREG om een nieuwe kosten-batenanalyse te maken. “Specifiek wil ik weten of met betrekking tot de 100 procent tegen eind 2029, gezien de 80 procent tegen eind 2024, überhaupt het sop de kool waard is. Op basis daarvan kan samen met het Vlaams Parlement bekeken worden of een decreetwijziging nodig is.”

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA).Beeld Photo News