Direct naar artikelinhoud
NieuwsBuitenland

‘Ik heb een fortuin geërfd en de staat wil er niet eens belasting op heffen’: Oostenrijkse vrouw geeft 25 miljoen euro weg uit protest

‘Ik heb een fortuin geërfd en de staat wil er niet eens belasting op heffen’: Oostenrijkse vrouw geeft 25 miljoen euro weg uit protest
Beeld dpa/picture alliance via Getty I

De Oostenrijks-Duitse Marlene Engelhorn (31) heeft 25 miljoen euro geërfd van haar grootmoeder, maar wil de grote som geld weggeven. Ze is op zoek naar vijftig Oostenrijkers die zich willen buigen over de herverdeling van haar erfenis.

“Ik heb een fortuin geërfd, en dus macht, zonder dat ik er iets voor heb gedaan”, vertelde ze. “En de staat wil er niet eens belasting op heffen.” Oostenrijk schafte in 2008 de successierechten af. Dat vindt de 31-jarige Engelhorn , die in Wenen woont, oneerlijk.

Ze is een nazaat van Friederich Engelhorn, oprichter van het Duitse chemische en farmaceutische bedrijf BASF. Toen haar grootmoeder – haar vermogen werd door ‘Forbes’ geschat op 3,8 miljard euro – in 2022 overleed, erfde Marlene miljoenen euro’s. Nog voor haar oma stierf, zei ze al dat ze ongeveer 90 procent van haar erfenis wilde weggeven.

“Veel mensen hebben moeite om rond te komen met een fulltime baan en betalen belasting over elke euro die ze verdienen met werken. Ik zie dit als een mislukking van de politiek, en als de politiek faalt, dan moeten de burgers het zelf oplossen”, aldus Marlene in een verklaring.

Burgergroep

De zoektocht naar vijftig mensen die zich over de kwestie willen buigen, is woensdag van start gegaan. 10.000 willekeurig geselecteerde Oostenrijkse burgers ontvingen een brief met de vraag of ze deel willen uitmaken van de ‘Goede Raad voor Herverdeling’. Ze kunnen zich online of telefonisch registreren. Uiteindelijk zullen vijftig vaste leden gekozen worden en vijftien plaatsvervangende leden.

Lees ook

Vier experts over uw spaargeld, beleggingen en woningprijzen in 2024: ‘In september komt 22 miljard euro vrij. Daarvoor zal gevochten worden door de banken’

‘Wie een beetje de weg weet, betaalt in Vlaanderen gewoon nul belasting’: hoe erfenissen de kloof in ons land steeds groter maken

Van maart tot juni zullen ze deelnemen aan een reeks bijeenkomsten met academici en maatschappelijke organisaties. Die bijeenkomsten zijn drempelvrij, aldus de organisatoren: er worden tolken en kinderopvang voorzien. Ook de reiskosten van de burgergroep worden vergoed én ze krijgen elk 1.200 euro per weekend dat ze deelnemen. Engelhorn heeft naar eigen “geen vetorechten”. “Ik stel mijn vermogen ter beschikking aan deze 50 mensen en stel mijn vertrouwen in hen.”