Koelkast en koffiemachine kabinet de Moor in beslag genomen door deurwaarder

Donderdag omstreeks 11 uur zijn een koelkast en een koffiemachine door de deurwaarder meegenomen uit het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V). De inbeslagname is een gevolg van de wanbetaling van de dwangsommen die de Belgische staat werden opgelegd vanwege het niet opvangen van asielzoekers die de procedure doorlopen en opvang zouden moeten genieten.

lto

Het kabinet de Moor ging in 2023 in verzet tegen de inbeslagnames door de deurwaarder. Volgens advocate Marie Doutrepont (Progress Lawyers Network) oordeelde de beslagrechter echter dat “aangezien de Belgische staat niet bereid is om vrijwillig (de dwangsommen, nvdr) te betalen” er ook geen misbruik gemaakt wordt door de inbeslagname van de goederen.

“De Belgische staat is al meer dan 9.000 keer veroordeeld door de arbeidsrechtbank vanwege deze situatie. Ondanks aanhoudende inspanningen van advocaten om hun rechten te waarborgen, worden deze veroordelingen helaas niet nageleefd”, aldus Doutrepont. “De arbeidsrechtbank heeft dwangsommen opgelegd om de staat te dwingen zich aan de veroordelingen te houden, maar ook die dwangsommen blijven onbetaald”, zegt de advocate, gekend van onder meer de verdediging van de activisten van het voormalige kraakpand in de Brusselse Wetstraat.

Het vonnis van de beslagrechter heeft tot gevolg dat de meubels die niet noodzakelijk zijn voor de continuïteit van de administratie en werking van het kabinet op 12 januari publiek verkocht worden, dat via een online verkoop. Donderdag werden alvast een koelkast en een oude koffiemachine in beslag genomen door de deurwaarder.

“Dat de regering zo halsstarrig het beginsel van de rechtsstaat naast zich neer legt, en ervoor kiest om meubels van een ministerieel kabinet in beslag te laten nemen in plaats van een gerechtelijke beslissing na te leven, is ongezien en heel verontrustend. Ondertussen blijven asielzoekers beven in de ijskoude nachten van Brussel”, concludeert Doutrepont.

© BART DEWAELE

© BART DEWAELE

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen