Testaankoop wil dat consument digitale meter kan weigeren nu Demir twijfelt over volledige uitrol  

Testaankoop vindt dat consumenten de kans moeten krijgen een digitale meter te weigeren nu Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) de volledige uitrol daarvan in vraag stelt. Testaankoop ziet de voordelen nog steeds van de digitale meter, maar denkt dat de draagkracht voor de meters sneller zal groeien als de communicatie erover duidelijker wordt.  

"Ik wil weten of het sop de kolen waard is", zei Vlaams minister van Energie Zuhal Demir gisteren nadat ze het advies van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV) had ontvangen. Daaruit kwam naar voren dat digitale meters voor gas en elektriciteit in Vlaanderen dubbel zo duur zijn als elders in Europa.  

Daarom stelt SERV luidop de vraag of het wel nodig is dat bij iedereen digitale meters moeten worden geplaatst tegen 2029. Demir wil nu ook een nieuwe kosten-batenanalyse maken voor de volledige uitrol van de digitale meter. Een goed idee, denkt Testaankoop.

Hoewel Demir de verplichting wil herbekijken, mogen mensen de digitale meter nog steeds niet weigeren. "Daar zijn al boetes voor uitgedeeld", zegt Laura Clays van Testaankoop. Maar ze vraagt zich toch af of dat nu een prioriteit gaat blijven. "Als de Vlaamse overheid er zelf al aan twijfelt, kan ik me dat moeilijk inbeelden. Mensen die heel erg tegen zijn, gaan deze hele situatie ook als argument gebruiken om de teller te weigeren."

De consument moet gewoon beter geïnformeerd worden over de pluspunten van een digitale teller

Laura Clays van Testaankoop

Daarom is het volgens Testaankoop een beter idee om te beslissen dat de consument mag weigeren. Zo laten ze de keuzevrijheid aan de mensen zelf en zal de uitrol gebeuren als de consument er klaar voor is. "Want de voordelen zijn er echt wel. De consument moet gewoon beter geïnformeerd worden over de pluspunten van een digitale teller", vindt Clays.  

Communicatie moet beter

Er is volgens Testaankoop niet goed gecommuniceerd over de digitale tellers. "Als er nu eens duidelijk uitgelegd was wat de voordelen zijn van zo'n teller, welke extra apparatuur je best aanschaft en hoe het systeem net werkt, waren de mensen tenminste beter geïnformeerd geweest", zegt Clays.  

BELUISTER - "Ze moeten meer inzetten op mensen informeren in plaats van op verplichtingen opleggen":

Testaankoop gelooft dat de draagkracht dan organisch gegroeid zou zijn en er nooit een verplichting moest worden ingevoerd. "Verwachten dat mensen alles zomaar aanvaarden is wat utopisch, vrees ik."  

Tot nu toe blijven de grote klachten over Demir haar twijfel uit bij Testaankoop. "Maar dat is misschien nog wat vroeg, zeker nu Demir nog geen definitieve beslissing heeft genomen. Hopelijk komt die er snel."  

BEKIJK - Luc Pauwels: "Waarom digitale meters in Vlaanderen meer kosten, is niet duidelijk":

Videospeler inladen...

Meest gelezen