© ATV

Parkeerprobleem verdeelt straat op grens van Mortsel en Edegem: “Dit lijkt op een heksenjacht”

Edegem, Mortsel -

De grens tussen Mortsel en Edegem verdeelt de Beekstraat in twee kampen. Parkeren langs de kant van Mortsel is enkel mogelijk met een bewonerskaart, waardoor er voor de mensen uit Edegem weinig plaatsen beschikbaar zijn.

Ilke Tobback

De grens tussen Edegem en Mortsel loopt dwars door de Beekstraat in woonwijk Minerva. Hierdoor liggen de oneven huisnummers in Mortsel en vallen de even huisnummers onder bewind van Edegem. Gezien je langs de kant van Mortsel enkel kan parkeren met een bewonerskaart, heerst er al enkele jaren frustratie in Edegem. “Ik heb al meermaals een bewonerskaart voor Mortsel proberen aan te vragen, maar dat wordt telkens geweigerd”, legt Ziggy Van den Eynde (37) uit.

Deze problematiek is volgens de Mortselse schepen van Mobiliteit Steve D’Hulster (Vooruit-I Love Mortsel) te wijten aan het huidige parkeerregime dat enkele jaren geleden werd ingevoerd. “De Beekstraat ligt in een woonwijk. Om het parkeren van buitenstaanders daar tegen te gaan, werd parkeren met een bewonerskaart ingevoerd, net zoals in vele andere woonwijken. We kunnen niet zomaar aan alle grensbewoners die kaarten toekennen.” Voor de gemeente Edegem geldt dit parkeerregime niet en daardoor kunnen inwoners van Mortsel wel vrij parkeren in de straat.

De grens tussen Edegem en Mortsel loopt door de Beekstraat.© IT

De situatie zorgt ervoor dat de Edegmnaren in de Beekstraat weinig parkeerplaats ter beschikking hebben en vaak enkele straten verder moeten parkeren. “Soms sta ik zelfs aan het Fort geparkeerd en moet ik door weer en wind een kwartier stappen om aan mijn huis te geraken. Ik heb zes kinderen en ben vaak zwaar geladen met boodschappen, dat is geen doen”, vervolgt Ziggy.

Opstapelende boetes

Gezien de huidige regelgeving is parkeren in de Beekstraat langs de kant van Mortsel zonder bewonerskaart verboden. Wie dat toch doet, wordt beboet. Straatbewoner François Servaes (70) ontving al meerde boetes in de bus en is de opeenstapeling beu. “Het kan toch niet zijn dat ik in mijn eigen straat niet kan parkeren. Bijna wekelijks passeert hier een parkeerwachter. Voor ons komt dit over als een heksenjacht van de stad Mortsel.”

Enkele maanden geleden al was voor hem de maat vol. Met een petitie verzamelde hij de handtekeningen van de Edegemnaren in de straat en diende hij een bezwaarschrift in bij het gemeentebestuur. “Burgemeester Koen Metsu (N-VA) beloofde mij dit voor te leggen aan Mortsel, maar voorlopig is er nog geen verandering.”

Koen Metsu bevestigt dat hij bekend is met de problematiek. “We hebben het stadsbestuur al enkele keren gevraagd om ons tegemoet te komen in deze situatie. Het is niet de bedoeling dat Edegem ooit betalend parkeren zal invoeren om dit op te lossen. Intussen liet de Mortselse burgemeester wel weten dat hij bereid is om rond de tafel te zitten”, vertelt burgemeester Metsu.

Duurzame oplossing

Nu er na drie maanden nog geen verbetering in zicht is, verspreiden enkele bewoners affiches in de straat. Ook Ruddy Uyttendaele (60) hoopt vurig dat er snel een oplossing uit de bus komt. “Wij hoeven geen apart parkeerregime, wij willen gewoon aan beide kanten van de straat kunnen parkeren, zonder beboet te worden. Nu zijn die plekken vaak leeg en dat is heel frustrerend. Hoe sneller dit is opgelost, hoe liever.”

LEES OOK. ANPR-camera’s om sluipverkeer tegen te gaan in collegewijk Edegem actief vanaf nieuw schooljaar

Schepen D’Hulster bevestigt dat er dringend een oplossing gezocht moet worden. “Naast het parkeerprobleem is er sinds de knip met de ANPR-camera ook veel sluipverkeer in de wijk Minerva. Dat zou meteen ook technisch aangepakt kunnen worden”, besluit hij.

Bewoners François Servaes, Ziggy Van Den Eynde en Ruddy Uyttendaele zijn de parkeerproblematiek beu.© IT

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Edegem